3 min. čitanja

FOTO Svečano obilježeno 75 godina postojanja Jadrolinije

FOTO Svečano obilježeno 75 godina postojanja Jadrolinije
Foto: Jadrolinija

ZADAR - Bivši i sadašnji zaposlenici, partneri te brojni gosti i uzvanici među kojima i državni tajnik mora, prometa i infrastrukture i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Josip Bilaver, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Rade Šimičević, saborski zastupnici, župan Zadarske županije Božidar Longin, okupili su se večeras u Zadru na brodu „Marko Polo“ na proslavi 75. godišnjice osnutka Jadrolinije, najvećeg hrvatskog putničkog brodara.

Od samog svog osnutka 1947. godine Jadrolinija ima nezamjenjivu ulogu u životu stanovnika brojnih hrvatskih otoka kao i primorskih gradova na što se u svom pozdravnom govoru osvrnuo i predsjednik Uprave David Sopta.

- Naša je bijela flota plava magistrala koja svakodnevno otočane dovozi na posao, omogućava im pristup obrazovanju, liječničkoj skrbi, sportskim i kulturnim događajima i svemu onom što nedostaje na otocima. Ona je brza cesta i autocesta kojom gosti iz cijelog svijeta dolaze vidjeti i uživati u ljepotama, tradiciji i duhu naše Domovine! Ova godina nakon stresnih pandemijskih godina bilježi povratak na brojke iz rekordne 2019. godine, usprkos globalnoj  energetskoj krizi i drastičnom rastu cijena energenata. To znači da ćemo kraj godine dočekati s više od 12 milijuna putnika i više od 3 milijuna vozila. Sve navedeno s punim pravom Jadroliniju pozicionira u društvo najvećih svjetskih brodarskih kompanija  u obalnom linijskom prijevozu.“, kazao je Sopta te istaknuo kako se tijekom zadnjih nekoliko godina floti pridružilo 5 brodova, dok se sljedeće godine se očekuje nabavka novih brodova.

O Jadroliniji kao lideru hrvatskog pomorstva i brodarstva te važnosti tvrtke i njene djelatnosti za Republiku Hrvatsku govorio je i državni tajnik mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Velika 75 obljetnica bila je motivom za snimanje dokumentarnog filma "Linija života" o najvećem hrvatskom brodaru pod redateljskom palicom Dubravka Merlića. Trideset minuta filma presjek je samo djelića toplih ljudskih priča koje potvrđuju Jadrolinijinu krilaticu – linija života.

- U ime tvrtke Castor multimedia zahvaljujem Jadroliniji što nam je u povodu svog 75. rođendana povjerila osmišljavanje i  produkciju dokumentarnog filma Linija života.

Motivacija cijele ekipe bila je divna, uživali smo, svi volimo Jadrolinijine linije i brodove i ljude tako da se nadam da smo uspjeli prenijeti atmosferu ljudi iz Jadrolinije koji rade za ljude s otoka i izvan sezone. To je zapravo najvažnija funkcija Jadrolinije - kazao je Dubravko Merlić.

Tvrtka danas broji 1 800  zaposlenih, od čega gotovo 75% čine pomorci. Uz održavanje 34 koncesionirane linije u Hrvatskoj i četiri linije u međunarodnom prometu, Jadrolinija omogućuje povezivanje hrvatskih otoka s kopnom i aktivno sudjeluje u realizaciji hrvatske turističke ponude. Brodovi tijekom ljetne sezone obavljaju preko 600 polazaka dnevno, a najfrekventnije linije održavaju se gotovo 24 sata na dan. Jadrolinijina flota trenutno broji 53 broda i to, 36 trajekata za lokalne linije, 10 brzih putničkih brodova, 3 trajekta za međunarodne linije i 4 klasična broda.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije
Nacionalni linijski brodar, riječka Jadrolinija, večeras u Zadru slavi 75 godina postojanja. Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj p…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.