2 min. čitanja

FOTO Stigli transportni helikopteri Black Hawk, Banožić glumi pilota

FOTO Stigli transportni helikopteri Black Hawk, Banožić glumi pilota
Foto: Facebook

ZAGREB – Mario Banožić, koji je trenutno na funkciji hrvatskog ministra obrane pohvalio se time što je dočekao američke helikoptere Black Hawk. Prva dva helikoptera UH-60M dopremljeni su u transportnom avionu C-17 koji je u 9 sati i 35 minuta sletio na zagrebački aerodrom “Franjo Tuđman”.

Riječ je o helikopterima koje su Sjedinjene Američke Države donirale Hrvatskoj, a njihova je vrijednost oko 50 milijuna američkih dolara i koristit će ih Zapovjedništvo specijalnih snaga. Donaciju ovih helikoptera Hrvatskoj američki Kongres odobrio je još u listopadu 2019. godine. Nekoliko mjeseci kasnije Hrvatska je donijela odluku o kupnji dodatna dva helikoptera.

Tom prigodom Banožić je objavio fotografije na kojima pozira u ulozi pilota.

“Dočekao sam prva dva helikoptera UH-60M Black Hawk koji su donacija našeg strateškog partnera Sjedinjenih Američkih Država

Ovim moćnim sredstvima Hrvatska vojska dobiva nove sposobnosti, povećava stupanj interoperabilnosti.

Nabavom helikoptera Black Hawk, Republika Hrvatska kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza pokazuje svoje opredjeljenje u zamjeni postojećih helikoptera istočne proizvodnje te prelazak na zapadnu tehnologiju.

Zahvaljujem Vladi Sjedinjenih Američkih Država na ovoj donaciji. Ona je dokaz čvrstih prijateljskih i savezničkih odnosa koji napreduju iz godine u godinu”, sročio je Banožić.

Prva dva helikoptera vrlo brzo će postati operativni, kazao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

– Imamo školovane pilote i školovane tehničare. Mora proći jedan formalan proces primopredaje, gdje će američki stručnjaci predati helikoptere nama. Ova dva helikoptera bit će spremna za letenje u nekoliko narednih tjedana. Onda krećemo s fazom završne obuke, postižemo inicijalnu operativnu spremnost u slijedeća 2-3 mjeseca, potom malo treninga i potkraj godine oni će biti potpuno operativni, dodaje Hranj.

Za ovaj projekt je obučeno sedam pilota, a osmi kreće na obuku. Nešto manje od 30 zrakoplovnih tehničara već je prošlo obuku, istaknuo je Robert Hranj.

– Radi se o univerzalnim, odnosno višenamjenskim helikopterima. Dva helikoptera imat će prvenstvenu zadaću sudjelovati u operacijama potpore specijalnim snagama, znači zračnih i specijalnih snaga. Ti će se helikopteri zajedno sa specijalnim snagama uvježbavati u našem središtu u Zadru. To im je temeljna namjena. Naravno, bit će prostora i vremena da oni obavljaju i druge zadaće – borbene zadaće, a u konačnici su i potpora civilnim institucijama u skladu s potrebama, dodaje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NEVJEROJATNO! Nalogom ministra Banožića biskupe besplatno vozikali skupim ratnim brodom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.