4 min. čitanja

FOTO: ŠKURA ILI CIKLONALNA BURA – Znate li što je i kako nastaje?

Daniel Pavlinović

Bura je najistaknutiji vjetar na našoj obali. Ističe se prije svega svojom žestinom, ali i poznatom činjenicom da je bura vjerni pratitelj suhog i sunčanog vremena. Često tako jest, međutim, ponekad, osobito u hladnom dijelu godine, nije.

Najprije se ukratko podsjetimo što je bura i kako nastaje. Bura je najpoznatiji vjetar istočne obale Jadrana (iako puše duž obala još nekih mora, primjerice na dijelu obale Crnog mora), koji puše uglavnom sa sjeveroistoka, često na mahove (refule).

Bura nastaje dotokom hladnog zraka, koji se najprije penje uz navjetrinsku stranu brda i planina, a zatim spušta niz zavjetrinsku, primorsku stranu, što doživljavamo kao buru. Iako tom prilikom temperatura zraka u vjetru koji se spušta postupno raste (adijabatsko zagrijavanje), početni zrak s navjetrinske strane bio je dovoljno hladan da je i nakon zagrijavanja prilikom spuštanja sa zavjetrinske strane i dalje hladniji od zraka koji se uz more do tada nalazio. Zato buru doživljavamo kao hladan vjetar i zahlađenje (osim u slučaju fenskog efekta, kada je „početni“ zrak dovoljno zagrijan).

Photo: Daniel Pavlinović

Kako se bura javlja prilikom odlaska ciklonalnog sustava, na njegovoj stražnjoj strani, ili prilikom jačanja grebena prema Jadranu, tako je ona najčešće praćena  prestankom oborina ako ih je bilo, kidanjem naoblake, odnosno proljepšanjem vremena.

Photo: Daniel Pavlinović

Ciklonalna, škura ili mračna bura nastaje kada se ciklona premješta duž Jadrana prema jugoistoku. Tada jugo, koje je puhalo na prednjoj strani ciklone prelazi u buru kako ciklona dalje napreduje prema jugoistoku, a bura se postupno širi sa sjeverne obale Jadrana prema jugu. Temperatura se snižava, a zimi ponekad nakon kiše pada i snijeg. S udaljavanjem ciklone i jačanjem grebena, škura bura u ovakvom slučaju postupno prelazi u vedru buru te dolazi do prestanka oborine i razvedravanja. Ciklonalna bura nastaje i kada se ciklona nalazi u Tirenskom moru. Ovisno o položaju i dubini ciklone, tada na jugu Jadrana može puhati jugo, dok sjevernije puše bura.

Photo: Daniel Pavlinović

Dok se ciklona nalazi iznad Jonskog mora, na jugu Jadrana često puše bura uz oblačno vrijeme. Oblaci i oborine za vrijeme ovakve bure nastaju u toplijoj i vlažnijoj zračnoj struji koja se nalazi iznad sloja bure. Ciklonalna ili škura bura češća je na sjevernom nego na južnom Jadranu, a javlja se daleko češće u hladnijem, nego u toplijem dijelu godine. Rijetka je situacija da ciklonalna bura zahvaća cijelu našu obalu. Mnogo češće bura zahvaća dio obale, odnosno sjeverni i srednji Jadran, dok južnije puše jugo.

Photo: Daniel Pavlinović

Škura bura neugodnija je od svoje vedre varijante. Neki od najznačajnijih zabilježenih meteoroloških događaja na Jadranu zbili su se upravo za vrijeme takve bure. Najbolji primjer je škura bura koja je početkom veljače 2012. u gotovo cijeloj Dalmaciji puhala uz jak i obilan snijeg, u mnogim krajevima najobilniji otkako postoje meteorološka mjerenja, zbog čega je promet bio u potpunom kolapsu. Vrlo značajan meteorološki događaj zbio se i 14. studenog 2004., kada je puhala orkanska bura duž gotovo cijele obale hrvatskog dijela Jadrana, koja je ponegdje pričinila značajniju materijalnu štetu. Tom prilikom je na Pagu izmjeren udar od 240 km/h.

Kako je oblačna bura neugodna, tako je neugodno i vedro jugo, koje nije omiljeno među poljoprivrednicima, jer je štetno za vegetaciju. Zato se već odavno u narodu pojavila izreka: „Čuvaj se oblačne bure i vedrog juga“.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija škure bure, kako bi je možda shvatili i još ozbiljnije.

Photo: Daniel Pavlinović
Foto: Daniel Pavlinović
Foto: Daniel Pavlinović
Foto: Daniel Pavlinović
Foto: Daniel Pavlinović
Photo: Daniel Pavlinović
Photo: Daniel Pavlinović
Photo: Daniel Pavlinović
Photo: Daniel Pavlinović
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.