1 min. čitanja

FOTO Rovinjski vatrogasci "spasili" zmiju koja se zavukla u improvizirani drveni stol

FOTO Rovinjski vatrogasci "spasili" zmiju koja se zavukla u improvizirani drveni stol
FOTO: Screenshot/Facebook/Vatrogasci Jvp Rovinj-Rovigno

ROVINJ - Rovinjski vatrogasci jučer poslijepodne zaslužili su glasan pljesak nakon što su iz starog debla koje služi kao stol izvukli zmiju koja se zavukla u prorez debla.

- Još jedan poskok uspješno izmješten van urbane sredine - stoji u Facebook objavi rovinjskih vatrogasaca koji su akciju spašavanja ovjekovječili fotografijama. No korisnici društvene mreže u komentarima navode kako nije riječ o poskoku, već o poluotrovnoj zmiji crnokrpici.

Foto: Screenshot/Facebook/Vatrogasci Jvp Rovinj-Rovigno

Prema informacijama s portala Priroda Hrvatske, crnokrpica je uz zmajura jedna od naše dvije poluotrovnice. Nije opasna za čovjeka, a nalazimo je u krškom području Hrvatske. Voli kamenita staništa, pogotovo suhozide, stare zidove, ruševine, stijene, te osunčane humke i brdašca. Uglavnom je noćna vrsta koja lovi plijen u sumrak, a danju je aktivna samo u hladnijim dijelovima godine. Ako je se uznemirava zna se ponašati poput otrovnica, glasno sikčući i pokušavajući ugristi napadača.

Hrani se prvenstveno gušterima, pogotovo macaklinima i guštericama, a rijeđe jede male zmije i male sisavce te kukce. Zbog toga ih se često može vidjeti u blizini javne rasvjete te u naseljima gdje su macaklini redoviti "gosti". Žrtve paralizira otrovom koji se nalazi u zubima na gornjoj čeljusti, no taj otrov je za čovjeka bezopasan.

Akciju uklanjanja zmije pratili su turisti koji su nakon uspješno obavljenog posla nagradili vatrogasce glasnim pljeskom. Zmija je, kažu, vraćena u prirodu na sigurno.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.