3 min. čitanja

FOTO Projekt 'S okusom mora- Sapore di mare' održao radionicu konzerviranja ribe

FOTO Projekt 'S okusom mora- Sapore di mare' održao radionicu konzerviranja ribe
Foto: Muzej Grada Umaga

UMAG - Šaroliko društvo skupilo se prošlog vikenda na radionici konzerviranja ribe u Muzeju grada Umaga. To je druga po redu radionica pripreme ribe i morskih organizama koju Muzej organizira unutar projekta S okusom mora – Sapore di mare.

Zahvaljujući voditelju radionice Mariju Dodiciju, koji je poveo još dva znalca i zaljubljenika u kuhanje, Hrvoja Hrvatina i Alesandra Miloša, sudionici su bili bombardirani informacijama.

Mogli su naučiti kako konzervirati plavu ribu (palamidu. strijelku, skušu) u staklenke, koji su načini kuhanja, kako ribu filetirati i osušiti i što napraviti s filetima slanih srdela kako bi se konzervirali na drugačiji i ukusniji način.

Neki su nadopunili svoje znanje važnim detaljima, dok su drugi upoznali potpuno
drugi svijet konzumiranja ribe, ali svi su otišli s radionice pod dojmom i sa željom da naučeno primjene u svom svakodnevnom životu.

Polaznici radionice su, osim staklenki s konzerviranom ribom koje su sami na radionici napravili, na dar dobili promotivne pregače i torbe iz projekta S okusom
mora, s motivom riba ili rakova koji su karakteristični za umaško podmorje.

Nakon radionice Mario Dodici je dodatno pripremio svoj recept Šufigane lignje za video recept i buduću knjigu recepata Muzeja koja je u pripremi.

- I to je cilj našeg projekta S okusom mora - Sapore di mare, da sakupimo znanja i prenesemo ih široj javnosti u svrhu poticanja na veću i raznovrsniju konzumaciju ribe i ribljih proizvoda - rekao je Dodici.

Muzej grada Umaga kao nositelj projekta i Zajednica Talijana “Fulvio Tomizza” kao partner, osmislili su ovaj projekt kako bi neka znanja i vještine vezane uz ribarsku tradiciju našega kraja sačuvali i prenijeli na buduće generacije.

Kroz dvanaest mjeseci provedbe projekta, predviđeno je 10 stručnih predavanja, 4
edukativne radionice o pripremi ribe i morskih organizama i 2 ciklusa radionica o izradi i upotrebi keramike sa završnom izložbom. Jedan od blagodati projekta je i postavljanje web stranice na kojoj će naknadno biti objavljena sva predavanja i radionice kako bi duži vremenski period bilo omogućeno njihovo korištenje i prenošenje znanja.

Promocija područja FLAG-a Pinna nobilis dodatno će biti obogaćena izdavanjem ribarske kuharice s preko 15 recepata koji su plod arhivskog i terenskog istraživanja ribarske tradicije umaškog područja.

Završnica projekta je predviđena u lipnju organizacijom manifestacije koja promovira tradiciju ribarstva i kulinarstva umaškog područja, a namijenjena je našim sugrađanima i turistima.

Manifestacija će biti posvećena još jednoj tradicionalnoj kulinarskoj deliciji, savoru, a osim degustacijskog dijela, biti će organiziran i onaj natjecateljski gdje se očekuje veliki odaziv sugrađana.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru Podmjere 4.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene podizanju svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe i drugih morskih organizama, unutar provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.