2 min. čitanja

FOTO Pripadnici Hrvatske ratne mornarice obilježili 32. obljetnicu osnutka Hrvatske vojske

FOTO Pripadnici Hrvatske ratne mornarice obilježili 32. obljetnicu osnutka Hrvatske vojske
Foto: HRM

Odavanjem počasti poginulim i umrlim braniteljima, svečanim postrojavanjem u vojarnama te Danom otvorenih vrata u Splitu, Puli i Pločama, pripadnici Hrvatske ratne mornarice obilježili su u petak 26. svibnja 2023., trideset i drugu obljetnicu osnutka Oružanih snaga RH, Dan Hrvatske vojske i Dan HKoV-a.

Izaslanstvo HRM-a položilo je vijence i svijeće ispred Središnjeg križa na splitskom gradskom groblju Lovrinac te na gradskim grobljima u Dubrovniku i Šibeniku.

Središnja svečanost održala se na sidrištu vojarne “Admiral flote Sveto Letica – Barba” svečanim postrojavanjem pripadnika Hrvatske ratne mornarice.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić koji se tom prigodom prisjetio svih žrtava Domovinskog rata i svih hrvatskih branitelja.

- Njihova žrtva trajni je zalog naše sadašnjosti i budućnosti. Čuvamo je od zaborava, pronoseći taj spomen na generacije koje će nas naslijediti. Odajemo počast i svim onim hrvatskim braniteljima koji su imali sreću preživjeti te događaje, doživjeti ostvarenje tisućljetnog sna o slobodi i dati svoj doprinos rastu i razvoju Oružanih snaga RH - rekao je.

U prigodi obilježavanja obljetnice osnutka Oružanih snaga RH promaknuto je, pohvaljeno i nagrađeno trideset i četvero pripadnika Hrvatske ratne mornarice.

U kapelici vojarne “Admiral Sveto Letica – Barba” u Splitu služena je sveta misa za hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu, koju je predvodio dekan i vojni kapelan HRM-a don Branimir Projić.

Foto: HRM

Istoga dana, u splitskoj gradskoj luci građani su imali priliku razgledati brod raketnu topovnjaču RTOP-12 “Kralj Dmitar Zvonimir” i obalni ophodni brod OOB-31 “Omiš”, u luci “Vargarola” u Puli ophodni brod OB-04 “Hrvatska Kostajnica” te naoružanje i opremu satnije Mornaričko-desantnog pješaštva Flote HRM-a u vojarni “116. brigade Hrvatske vojske” u Pločama.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.