3 min. čitanja

FOTO: KOLOVARE Uređuje se najveća zadarska plaža – Ovako će izgledati

FOTO: KOLOVARE Uređuje se najveća zadarska plaža – Ovako će izgledati
Foto: Grad Zadar

ZADAR – Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić sa suradnicima i projektantom studije uređenja plaže Kolovare, Perom Marušićem, predstavio je danas  javnosti plan uređenja plaže Kolovare. To je najveća gradska plaža, koja zahtijeva sustavno uređenje u cijeloj svojoj dužini od preko kilometra. U tijeku su radovi na uređenju 1. faze koji su započeli u studenom i planiraju se zgotoviti do svibnja.

– Plaže u Gradu Zadru bile su jedan od prioriteta uređenja jer ih bilo premalo i nisu bile adekvatno uređene. Zbog toga smo krenuli aktivno u uređenje gradskih plaža. Do sada su uređeni Punta Bajlo,  Puntamika i Marex, a u tijeku su radovi na uređenju plaže u Diklu i ova I. faza plaže Kolovare. Kolovare su naš najveći i najzahtjevniji projekt i njihovo uređenje će se odvijati u nekoliko faza. Želimo u budućnosti urediti Kolovare kao javnu plažu, dostupnu svim građanima bez naplate, i za to je u tijeku priprema projekata za naredne faze – istaknuo je Branko Dukić.

Foto: Grad Zadar

Arhitekt Pero Marušić predstavio je idejnu studiju uređenja cijele plaže Kolovare, naglasivši kako je ona nastala neplanski, odlaganjem šute od ruševina nakon Drugog svjetskog rata i nikada nije sustavno uređivana. Ova I. faza u koju se krenulo je bila građevinski najmanje zahtjevna, i do ljeta bi će građani dobiti uređeni dio kupališta.

Njeno uređenje vrijedno je 2 milijuna i 205 tisuća kuna i  zajednički se financira sredstvima Grada Zadra i Ministarstva turizma i sporta, kroz projekt Jačanja javne turističke infrastrukture i konkurentnosti Grada Zadra i Zadarske županije (ministarstvo sudjeluje sa 560 tisuća kuna).

Foto: Grad Zadar

Ono obuhvaća sanaciju i uređenje obalnog zida, popločanje kupališta i sunčališta, te postavljanje javne rasvjete. I ostale faze će se nastojati financirati po ovom modelu, naglasio je Ante Ćurković, v.d. pročelnika za EU fondove.

Foto: Grad Zadar

– Kako je projektom obuhvaćen samo uski obalni pojas, u nastavku plaže treba urediti i šetnicu i hortikulturu, što će preuzeti UO za komunalne djelatnosti, odmah po završetku ovih građevinskih zahvata, rekao je pročelnik Robertino Dujela.

Foto: Grad Zadar

Istovremeno, Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom pokrenuo je, po riječima pročelnika Tomislava Korone, proces rušenja i uklanjanja ilegalnih objekata kako bi se moglo ići u koncesioniranje tog dijela plaže i ostvariti njegovu javnu funkciju dostupnu građanima.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.