3 min. čitanja

FOTO Grupa umjetnika u suradnji sa znanstvenicima u more postavili keramička staništa za podmorje

FOTO Grupa umjetnika u suradnji sa znanstvenicima u more postavili keramička staništa za podmorje
Foto: Mare modul project

Grupa umjetnika okupljena u projekt MARE MODUL izradila je staništa, umjetničke objekte od keramike većih dimenzija koji su postavljeni u more, kao podlogu na koju i u koju će se naseliti različiti organizmi.

Individualan izričaj svakog člana grupe rezultirao je različitim rješenjima obzirom na zajednički izvor inspiracije – podmorski svijet. Raznolikost struktura, tekstura, varijacije oblika i odabir gline otvaraju mogućnost privlačenja veće bioraznolikosti.

Obrastanje keramičkih struktura organizmima potaknut će dolazak i trajni boravak drugih organizama, koji su na području postavljanja znatno prorijeđeni ljudskim aktivnostima. Projekt se odvijao usporedo s međunarodnim znanstvenim projektom Obzor 2020: MERCES „Obnova morskih ekosustava u promjenjivim europskim” čiji je dio u Hrvatskoj vodila izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstvenici biolozi su u razdoblju od tri godine pratili proces razvoja života na novo oblikovanim staništima.

Povezivanje umjetničkog projekta MARE MODUL i znanstvenog projekta MERCES predstavlja sinergiju umjetnosti i znanosti u promociji nužnosti brige o okolišu. Želja je ovom izložbom odaslati poruku široj javnosti o važnosti morskih staništa za ljude i potrebi njihova očuvanja te povećati svijest ljudi o rastućem problemu degradacije morskih staništa te mogućnostima njihove obnove.

Online izložba ujedno je i završna izložba projekta Mare Modul dobitnika ULUPUH-ove nagrade za najbolju izložbu 2018. godine.

Zamišljena je tako da tri godine nakon što su keramičke skulpture postavljene u more predstavi cjelovit prikaz razvoja projekta, koji se odvijao u nekoliko faza.

Prvo je bila izrada skulptura velikih dimenzija i predstavljanje projekta kroz tri izložbe (Zagreb, Rijeka, Kraljevica), zatim je slijedilo smještanje skulptura u more na područje ispred ronilačkog kluba Adria u Kraljevici na otprilike 100 metara od obale i na dvadesetak metara dubine te na koncu kontinuirano praćenje razvoja života od strane biologa.

Sve je to zabilježeno i predstavljeno kroz video rad u nastavku, koji će ostati trajno dostupan na mrežnoj stranici ULUPUH-a:

Autorica koncepcije i voditeljica projekta je Lidia Boševski. Umjetnici sudionici, članovi grupe Mare Modul: Lidia Boševski, Danijela Pičuljan, Snježana Pokos Vujec, Marina Mijatović, Karla Rakuljić, Martina Franić, Nada Benc Štuka, Lauren Moreira, Maddalena Boero, Boris Roce

Stručni suradnici projekta: izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli, dipl. ing. biologije i ekologije Donat Petricioli, profesionalni fotograf podmorja Danijel Frka

Tatjana Bakran-Petricioli

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.