3 min. čitanja

FOTO Broj poginulih na Novom Zelandu raste - Tisuće se vode kao nestali

FOTO Broj poginulih na Novom Zelandu raste - Tisuće se vode kao nestali
Foto: Pixabay/Ilustracija

SYDNEY - Broj mrtvih u cikloni Gabrielle na Novom Zelandu popeo se u nedjelju na 11 a tisuće ljudi još se vode kao nestale tjedan dana nakon što je oluja pogodila Sjeverni otok zemlje.

Ciklona je pogodila najsjeverniju regiju otoka 12. veljače devastirajući sve pred sobom. Premijer Chris Hipkins nazvao je Gabrielle najvećom prirodnom katastrofom ovog stoljeća za Novi Zeland.

Policija je u nedjelju priopćila da su još dvije osobe poginule u teško pogođenom Hawke's Bayu u okolnostima povezanim s ciklonom.

Moguće je i više smrtnih slučajeva, kazao je Hipkins novinarima, kazavši kako policija pokušava utvrditi status više od 3.000 drugih osoba.

Ukazao je na poremećene telekomunikacije, nestašicu slatke vode i oštećene ceste koje još uvijek ograničavaju pristup nekim područjima.

Broj poginulih u ciklonu na Novom Zelandu popeo se na 8, očekuje se daljnji porast
Ciklon koji je u nedjelju pogodio Novi Zeland odsjekao je gradove, uništio farme i infrastrukturu te potopio kuće. Broj poginulih porastao je na osam, no očekuje se da nije konačan. Broj poginulih u ciklonu Gabrielle na Novom Zelandu porastao je na osam, rekao je u petak premijer Chris

Opskrbni lanci bili su poremećeni uzrokujući probleme s premještanjem robe, mnogi usjevi su uništeni, a 28.000 domova još uvijek je bez struje, kazao je.

- Pravi razmjeri razaranja i gubitka postaju jasniji sa svakim danom koji prolazi - kazao je premijer za Reuters.

Tim s Fidžija otputovat će na Novi Zeland idućih dana kako bi pomogao u oporavku, što je jedna od 12 ponuda međunarodne pomoći koja je do sada primljena, rekao je Hipkins. Dvadeset i sedam djelatnika hitne pomoći iz Australije pomaže u pružanju pomoći.

Izvanredno stanje na Novom Zelandu - Golemi valovi i poplava natjerali stanovnike na evakuaciju
Novi Zeland je danas tek treći put u svojoj povijesti proglasio nacionalno izvanredno stanje jer je ciklon Gabrielle uzrokovao velike poplave, klizišta i ogromne oceanske valove, prisiljavajući pritom stanovništvo na evakuaciju i nasukavajući ljude na krovovima. Otkazani letovi zaglavili su tisuće…

Pomoć se nastavila i u nedjelju, a timovi iz Vijeća Aucklanda proveli su brze procjene oštećenih domova u obalnim područjima Muriwai i Piha, oko 60 km zapadno od najvećeg grada u zemlji, Aucklanda.

Vojska hranom i potrepštinama pomaže zajednicama koje su najviše pogođene.

Policija je poslala i dodatnih 100 policajaca u Hawke's Bay i obližnji Tairawhiti, uključujući izolirana područja, zbog čestih izvješća o pljačkama koje su na ovim područjima započele.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.