2 min. čitanja

Broj poginulih u ciklonu na Novom Zelandu popeo se na 8, očekuje se daljnji porast

Broj poginulih u ciklonu na Novom Zelandu popeo se na 8, očekuje se daljnji porast
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Ciklon koji je u nedjelju pogodio Novi Zeland odsjekao je gradove, uništio farme i infrastrukturu te potopio kuće. Broj poginulih porastao je na osam, no očekuje se da nije konačan.

Broj poginulih u ciklonu Gabrielle na Novom Zelandu porastao je na osam, rekao je u petak premijer Chris Hipkins i upozorio da se očekuje povećanje jer ekipe za hitne slučajeve tek stupaju u kontakt sa stotinama odsječenih zajednica.

Ciklon, koji je u nedjelju pogodio Novi Zeland, odsjekao je gradove, uništio farme, mostove i stoku te potopio kuće, ostavljajući ljude zaglavljene na krovovima.

- Moramo se pripremiti za činjenicu da će diljem zemlje vjerojatno biti više stradalih. A pravi razmjer nećemo znati neko vrijeme - naveo je Hipkins.

Više od 4.500 ljudi od udara ciklona nije bilo u kontaktu s prijateljima ili obitelji, međutim policija vjeruje da većina njih jednostavno nema pristup komunikacijama.

Hipkins smatra da se radi o najvećoj prirodnoj katastrofi ovoga stoljeća, a šteta je znatna zbog velikog geografskog područja koje je pogođeno, piše Reuters. Potopljene farme mogle bi utjecati na opskrbu voćem i povrćem nekoliko regija.

U regiji Hawke's Bay, jednom od najteže pogođenih područja koje je uglavnom ruralno, ali uključuje gradove Napier, Hastings i Wairoa, postavljene su dvije privremene mrtvačnice.

Otežani su komunikacija i pristup u nekoliko područja, a oko 62.000 objekata još je uvijek bez struje. U spašavanju i pružanju pomoći pomaže stručni tim iz Australije.

Konvoji kamiona s potrepštinama probijaju se u udaljena područja, a istočnoj obali dostavu vrše brodovi i zrakoplovi obrambenih snaga. Do izoliranih zajednica u Hawke's Bayu dolazi se helikopterima i čamcima.

Vremenske prilike su se počele popravljati i tijekom vikenda se za veći dio Sjevernog otoka predviđa vedro nebo.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Izvanredno stanje na Novom Zelandu - Golemi valovi i poplava natjerali stanovnike na evakuaciju
Novi Zeland je danas tek treći put u svojoj povijesti proglasio nacionalno izvanredno stanje jer je ciklon Gabrielle uzrokovao velike poplave, klizišta i ogromne oceanske valove, prisiljavajući pritom stanovništvo na evakuaciju i nasukavajući ljude na krovovima. Otkazani letovi zaglavili su tisuće…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.