3 min. čitanja

Finska i službeno zatražila pridruživanje NATO-u

Finska i službeno zatražila pridruživanje NATO-u
Foto: Pexels

Nakon što je to proteklog tjedna najavila, Finska je danas i službeno potvrdila da se namjerava pridružiti NATO savezu, napuštajući desetljeća vojne neutralnosti u povijesnoj političkoj promjeni koju je pokrenula ruska invazija na Ukrajinu.

– Predsjednik i vladin vanjskopolitički odbor složili su se da će Finska nakon konzultacija s parlamentom podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u – rekao je predsjednik Sauli Niinistö na konferenciji za novinare.

– Zaštićena Finska se rađa kao dio stabilne, jake i odgovorne nordijske regije.

On je tu odluku pozdravio kao “povijesni dan” za nordijsku zemlju, dodajući:

– Otvara se nova era. Mnogo toga se dogodilo od dana kada je Rusija napala Ukrajinu. Dobivamo sigurnost, a i dijelimo je. Dobro je imati na umu da sigurnost nije igra s nultom sumom.

Finska premijerka Sanna Marin rekla je da će prijedlog biti poslan parlamentu u ponedjeljak na ratifikaciju.

– Nadam se da će parlament potvrditi odluku u narednim danima – rekla je.

Marin je dodala da će Finska kao članica NATO-a pomoći u jačanju ne samo 30-članog obrambenog saveza predvođenog SAD-om, već i “ojačati EU, čiji glas u NATO-u može postati jači”. Dvoje finskih čelnika izjavilo je u petak da zemlja “mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u bez odlaganja”.

S obzirom da je susjedna švedska vladajuća stranka također u nedjelju održala odlučujući sastanak o tome hoće li podržati švedski zahtjev za članstvo, izgleda da će napad Moskve na Ukrajinu pokrenuti širenje NATO-a za koje je Vladimir Putin tvrdio da ga želi spriječiti, piše Guardian.

Finska dijeli granicu od 1300 km s Rusijom i, poput Švedske, zadržala je strogu politiku neutralnosti, a zatim nesvrstanosti od kraja Drugog svjetskog rata, gledajući članstvo u NATO -u kao provokaciju Moskve.

Međutim, Putinova invazija na Ukrajinu 24. veljače dovela je do duboke promjene u njihovom razmišljanju, uz potporu javnosti pristupanju NATO-u utrostručila se na oko 75%. Ankete pokazuju da je većinaŠveđana,  između 50 i 60 posto također za ulazak u NATO.

Niinistö je u subotu nazvao Vladimira Putina i obavijestio ga da njegova zemlja namjerava pristupiti NATO-u, u razgovoru koji je opisao kao “izravan i neposredan”.

U nedjelju je rekao da ne vjeruje da će Rusija na taj potez odgovoriti vojnom silom, ali je dodao:

– Uvijek je vrijedno zapamtiti da je na mjestu potpuna budnost.

Rusija je u više navrata upozorila Finsku i Švedsku da se ne pridruže NATO-u, rekavši da bi je takav potez obvezao da “obnovi vojnu ravnotežu” jačanjem svoje obrane u regiji Baltičkog mora, uključujući i postavljanjem nuklearnog oružja.

Putin je navodno odgovorio na Niinistöov poziv rekavši da bi članstvo u NATO-u “bilo pogreška, budući da nema prijetnje sigurnosti Finske”.

Nakon što je u petak međustranačka parlamentarna revizija Švedske rekla da će pridruživanje NATO-u povećati nacionalnu sigurnost Švedske i pomoći stabilizaciji nordijske regije, čelnici vladajućih socijaldemokrata u zemlji također su u nedjelju bili spremni odbaciti dugogodišnje protivljenje članstvu u NATO-u.

S odlukom koja se očekuje u ranim večernjim satima, švedski mediji izvijestili su da će – pod pretpostavkom da Helsinki pošalje svoju prijavu u ponedjeljak – Stockholm vjerojatno slijediti primjer već u utorak, a savez bi trebao pokrenuti proces pristupanja odmah nakon toga.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako će obje zemlje biti “dočekane raširenih ruku” i da će proces pristupanja biti brz, iako bi formalno odobrenje svih članica saveza moglo potrajati nekoliko mjeseci.

Međutim, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izrazio je protivljenje tom potezu, na temelju, kako je rekao, popustljivog stava zemalja prema Radničkoj stranci Kurdistana (PKK), koja se nalazi na popisu terorističkih organizacija EU-a.

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a, Mircea Geoană, rekao je u nedjelju kako je uvjeren da se zabrinutost Turske oko pridruživanja Finske i Švedske savezu može riješiti.

– Uvjeren sam da ćemo, ako ove zemlje odluče tražiti članstvo u NATO-u, moći poželjeti dobrodošlicu da pronađu sve uvjete za postizanje konsenzusa – rekao je.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto također je rekao da je “uvjeren” u postizanje sporazuma s Turskom.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FINSKA ODLUČILA: “Želimo ući u NATO, bez odgađanja!”
Uđu li u NATO, Rusi prijete Finskoj i Švedskoj vojnom odmazdom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.