2 min. čitanja

Uđu li u NATO, Rusi prijete Finskoj i Švedskoj vojnom odmazdom

Uđu li u NATO, Rusi prijete Finskoj i Švedskoj vojnom odmazdom
Foto: Wikimedia / Morski HR

Nakon što su finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin izjavili da će ta zemlja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u “bez odgađanja”, isto je učinila i švedska Vlada, što je potvrdila njihova premijerka Magdalena Andersson. Naravno, ovo se nije svidjelo Rusima koji ionako već kipe od bijesa zbog europske pomoći napadnuoj Ukrajini.

Javna potpora članstvu u NATO -u u Finskoj se utrostručila, a posljednja anketa javnog emitera Yle pokazuje 76% Finaca za u usporedbi s oko 25% prije invazije, uz samo 12% protiv. Predsjednik, premijer i visoki ministri vlade sastat će se u nedjelju kako bi donijeli službenu odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo zemlje. Pozitivna odluka bi potom bila predstavljena parlamentu na odobrenje početkom sljedećeg tjedna.

Susjedna Švedska slijedit će taj primjer, a njezini vladajući socijaldemokrati u nedjelju bi trebali odlučiti hoće li poništiti svoje dugogodišnje protivljenje članstvu u NATO-u, otvarajući put aplikaciji za pridruživanje savezu od 30 zemalja.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Finsku dočekati “topla dobrodošlica” u savez i obećao da će proces pristupanja biti “gladan i brz”, iako bi ratifikacija od strane svih 30 članica mogla potrajati nekoliko mjeseci.

Rusija ovo smatra prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti

Rusija je u više navrata upozoravala i Finsku i Švedsku protiv pridruživanja NATO-u, rekavši da bi je “ozbiljne vojne i političke posljedice” takvog poteza prisilile da “obnovi vojnu ravnotežu” jačanjem svoje obrane u regiji Baltičkog mora, uključujući i postavljanjem nuklearnog oružja.

Ministarstvo obrane u Moskvi priopćilo je u četvrtak da bi finska odluka o pridruživanju savezu bila “radikalna promjena” u vanjskoj politici zemlje koja bi “natjerala Rusiju da poduzme korake odmazde, vojno-tehničke i druge prirode, kako bi zaustaviti pojavu prijetnji njezinoj nacionalnoj sigurnosti”.

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik, rekao je da bi “proxy rat zapadnih zemalja s Rusijom” “povećao vjerojatnost izravnog i otvorenog sukoba između NATO-a i Rusije”. Rekao je da će finsko članstvo “definitivno” biti prijetnja sigurnosti Rusije.

Pozivajući zapad da “ne laže sebi i drugima” i “davi se u paroksizmima rusofobije”, Medvedev je rekao da takav sukob “uvijek ima rizik da se pretvori u punopravni nuklearni rat” i da bi to bilo “katastrofalno za svatko”.

Druge vlade u regiji pozdravile su izjavu Helsinkija. Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je da će finsko članstvo “ojačati NATO i našu zajedničku sigurnost”. Kopenhagen će učiniti sve za brzi proces prijema, rekla je.

Finska i Švedska službeno su nesvrstane, ali su postale NATO partneri – sudjelujući u vježbama i razmjenjujući obavještajne podatke – nakon što su napustili svoju strogu neutralnost kada su se 1995. pridružili EU-u nakon završetka hladnog rata.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Švedska idući tjedan šalje zahtjev za članstvo u NATO-u
FINSKA ODLUČILA: “Želimo ući u NATO, bez odgađanja!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.