2 min. čitanja

FINSKA ODLUČILA: “Želimo ući u NATO, bez odgađanja!”

FINSKA ODLUČILA: “Želimo ući u NATO, bez odgađanja!”

Finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin izjavili su u četvrtak da će ta zemlja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u “bez odgađanja”.

Ova objava najjači je znak do sada da će Finska podnijeti službeni zahtjev za članstvo u NATO-u. Članstvo bi bilo povijesno za nordijsku zemlju, koja je vodila desetljećima dugu politiku vojne neutralnosti.

– Finska mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u bez odgađanja – čelnici su rekli u zajedničkom priopćenju, dodajući kako se nadaju da će “nacionalni koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti brzo poduzeti u sljedećih nekoliko dana”.

– Članstvo u NATO-u ojačalo bi sigurnost Finske – a da bi članstvo Finske zauzvrat “ojačalo cijeli obrambeni savez”.

Vlada će raspravljati o tom pitanju tijekom vikenda, a očekuje se da će finski parlament dati konačno odobrenje ovoj prijavi već u ponedjeljak.

Predsjednik Navasto rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila sigurnosnu situaciju u Finskoj iako nije bilo neposredne prijetnje.

Ubrzo nakon objave Finske, nordijska zemlja Danska rekla je da će se zalagati za brzi prijem Finske u NATO.

– Danska će učiniti sve za brzi proces prijema nakon formalne prijave – rekla je premijerka Mette Frederiksen na Twitteru.

Udvostručit će se granica Rusije i NATO saveza

Postoji rizik da bi potez iz Helsinkija mogao izazvati agresiju Rusije, gdje je predsjednik Vladimir Putin izrazio svoje protivljenje proširenju NATO-a.

Finska dijeli granicu s Rusijom od 1313 km; ako pristupi vojnom savezu, kopnena granica koju Rusija dijeli s teritorijama NATO-a bi se otprilike udvostručila (Rusija ima kopnene granice s 14 zemalja, a pet su članice NATO-a: Latvija, Estonija, Litva, Poljska i Norveška).

Finska je preispitala svoju sigurnosnu politiku nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je pokazala da je Kremlj spreman napasti susjednu naciju. Finska je bila napadnuta u prošlosti – 1939. godine Sovjetski Savez je napao Finsku u onome što je postalo poznato kao Zimski rat.

NATO — ili Organizaciju Sjevernoatlantskog pakta — osnovali su 1949. SAD, Kanada i nekoliko zapadnoeuropskih zemalja kako bi pružili kolektivnu sigurnost protiv Sovjetskog Saveza, odnosno njenog nasljednika, današnje Rusije.

Od svog osnutka, savez je imao trnovit odnos sa Sovjetskim Savezom tijekom Hladnog rata, a nakon njegovog raspada 1991., Ruskom Federacijom.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.