3 min. čitanja

FESTIVAL PELJEŠKIH KAPETANA Priča o pelješkoj pomorskoj tradiciji

FESTIVAL PELJEŠKIH KAPETANA Priča o pelješkoj pomorskoj tradiciji
Foto: Screenshot / YouTube

PELJEŠAC - Festival peljeških kapetana počinje 18. svibnja kada će u Pomorskom muzeju također biti otvorena izložba brodogradnje 'S okusom mora, s okusom soli'.

I ove godine tri vrhunska festivala obilježit će turističku sezonu na Pelješcu. Sve počinje 18. svibnja Festivalom peljeških kapetana. Ova lijepa priča o pelješkoj pomorskoj tradiciji trajat će do 2. lipnja.

Novouređeni Trg Mimbelli u Orebiću spreman dočekati goste na otvorenju prvog u nizu ljetnih festivala. Prvi dan rezerviran je za besplatnu vođenu turu po Orebiću 'Living history', glazbene nastupe, veličanstveni mimohod kapetana te slastice za koje će biti zaduženi članovi Lige protiv raka.

Taj dan u Pomorskom muzeju otvara se i izložba brodogradnje, koja će se besplatno moći razgledati sve do 15. lipnja. Inače, tijekom 15 dana, koliko traje Festival peljeških kapetana, stanovnici Pelješca i njihovi gosti moći će uživati u klapskim večerima, premijeri kazališne komedije 'Hobotnica' u izvedbi AKU Kušina, a sve će završiti mornarskom večeri tamo gdje je sve i započelo – na Trgu Mimbelli – uz glazbu uživo, pečenu ribi i, dakako, izvrsno pelješko vino.

Čak 2.000 pomoraca, 250 kapetana i 90 jedrenjaka

Ove godine sudjeluje rekordan broj ugostitelja, vinara i školjkara, njih čak 50, koji će sudjelovati na sva tri Festivala. Kao i ranijih godina, nudit će se najbolje od tradicionalnih peljeških jela po popularnim cijenama, a pelješki vinari osigurat će popust na najmanje jednu etiketu vina.

Orebić je nekada bio pomorsko središte Mediterana; uz Pirej i Hamburg jedini grad kojeg su brodovi pozdravljali sirenama. Mještani bi im odzdravljali mašući plahtama s obale, zvonjavom zvona s Franjevačkog samostana Gospe od Anđela i pucanjem topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja u Orebiću. Čak dvije tisuće pomoraca, 250 kapetana te 90 jedrenjaka dala je pelješka rivijera koja će najljepše od tradicije predstaviti kroz sve tri nadolazeće manifestacije.

Festival peljeških kapetana posveta je pomorskoj tradiciji i izvrsna uvertira u ljeto, dok je Festival peljeških okusa prilika da upoznate dušu juga Dalmacije, jer, najbolje se to čini kroz okuse. Volite li, pak, uživati u moru i suncu izvan špice sezone, početak rujna donosi dodatan adut – 'slani festival' i sjajnu zabavu za kraj ljeta, pozivaju iz TZ-a Općine Orebić.

Cijeli program pogledajte OVDJE.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Restaurirat će se tri vrijedna izloška iz Pomorskog muzeja u Orebiću
OREBIĆ - U nastavku višegodišnje suradnje s Hrvatskim restauratorskim zavodima, Pomorski muzej u Orebiću uputio je Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku na restauraciju tri vrijedna izloška iz stalnog muzejskog postava: zbirku zemljopisnih karata velikog formata iz 1761. godine, diplomu kapetana duge…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.