1 min. čitanja

Restaurirat će se tri vrijedna izloška iz Pomorskog muzeja u Orebiću

Restaurirat će se tri vrijedna izloška iz Pomorskog muzeja u Orebiću
Foto: Pomorski muzej Orebić

OREBIĆ - U nastavku višegodišnje suradnje s Hrvatskim restauratorskim zavodima, Pomorski muzej u Orebiću uputio je Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku na restauraciju tri vrijedna izloška iz stalnog muzejskog postava: zbirku zemljopisnih karata velikog formata iz 1761. godine, diplomu kapetana duge plovidbe Mata Kovačevića iz Vignja iz 1869. godine i zemljopisnu kartu nepoznatog autora iz 1881. godine.

Novac za njihovu obnovu osiguralo je Ministarstvo kulture i medija koje je do sad prema projektu Hrvatskog restauratorskog zavoda za obnovu izložbenog fonda u Pomorskom muzeju u Orebiću financiralo obnovu jedanaest vrijednih izložaka iz pomorske prošlosti Orebića i Pelješca.

Foto: Pomorski muzej Orebić

Pomorska zbirka većim je dijelom sastavljena od predmeta vezanih za postanak i razvoj Pelješkog pomorskog društva.

Daleke 1865. Osnovano je u Orebiću, dioničarsko društvo: “Za gradnju i eksploataciju brodova duge plovidbe". Poluotok je tada bio, poslije Trsta, najjače pomorsko središte na istočnoj obali Jadrana, sa oko 60 velikih jedrenjaka. Inicijativni odbor  se prvi put sastaje 1. Svibnja.1865. Sjednicu zaključuju pozivom: “Pelješćani , novcem što vam pritječe, umjesto da kupujete tkanine ili peružine – koje ne nose nikakvu korist- kupujte akcije našeg pomorskog društva." Tako je nastalo PPD.

Najvišu točku svoga razvoja doseglo je 1873.g. kada posjeduje 90 jedrenjaka, ukupne tonaže 45 000 tona, 2000 pomoraca i 250 kapetana.

Godine 1875. Otvoreno je brodogradilište, koje je zapošljavalo 80- tak brodograditelja a 1891. godine prestaje postojati Pelješko pomorsko društvo.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.