1 min. čitanja

Fain: Neprijavljeno je i do četrdeset posto gostiju; treba pojačati inspekcijski nadzor

Fain: Neprijavljeno je i do četrdeset posto gostiju; treba pojačati inspekcijski nadzor
Foto: Pixabay

Problem Zadarske županije su ilegalni iznajmljivači smještaja i rad na crno. Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija iznio je podatak da je neprijavljeno i do četrdeset posto gostiju pa ističe da je nužno pojačati inspekcijski nadzor.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain kazao kako veliki broj iznajmljivača, koji imaju kategorizaciju za iznajmljivanje, ne prijavljuju goste.

- Vrlo je jednostavno, imamo određeni broj kapaciteta u pojedinom mjestu, a kada pogledamo prijavu koja ide kroz eVisitor, dolazimo do vrlo jednostavnog podatka, da četrdeset posto gostiju uopće nisu prijavljeni. Moramo znati i uz te koji nisu prijavljeni, a imaju kategorizaciju, imamo i određeni broj objekata, koji još uvijek nemaju kategorizaciju, a primaju goste i dalje oglašavaju svoje apartmane - poručio je.

Fain je naglasio kako je ta brojka i veća, te stvara razne probleme, od komunalnih, pa sve do razvijanja određene destinacije. Stoga dolazi do krivih podataka, stoga i priprema sezone ne može biti odrađena kvalitetno.

Neki pojedinci, koji ne prijavljuju goste, rade to tako što ne izdaju račun za gosta, stoga ne ulaze u sustav PDV-a, te plaćaju manje državi.

- Kod nekih pojedinaca je stvar nemara, jednostavno zaborave prijaviti svoje goste. Na njih treba apelirati da ne budu nemarni - poručio je.

A za one koji namjerno izbjegavaju svoje obveze, njima treba pojačati inspekcijski nadzor, piše HRT.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.