2 min. čitanja

Evakuacije zbog poplava u zabačenom australskom gradiću

Evakuacije zbog poplava u zabačenom australskom gradiću
Foto: Unsplash

AUSTRALIJA - Policija je pozvala na evakuaciju sve stanovnike zabačenog australskog mjesta Burketown u državi Queensland, upozoravajući na rekordno visoke poplave koje će dodatno porasti tijekom vikenda.

Zračnim putem je već evakuirano 53 najugroženijih stanovnika, od ukupno 200-tinjak koliko ih živi u Burketownu u sjeveroistočnoj Australiji.

Policija poziva preostale mještane da napuste svoje kuće što je prije moguće. Velika područja pretvorila su se u jezera i vidljivi su samo vrhovi drveća, pokazale su televizijske snimke. Nema struje, a gradski kanalizacijski sustavi su ugroženi.

- Nije sigurno ostati - priopćila je policija.

Prema Uredu za meteorologiju australske vlade, poplava u Burketownu najgora je dosad, s razinama rijeka koje su premašile razinu poplave od 6,78 metara izmjerenu u ožujku 2011.

Podsjetimo, poplava na istočnoj obali u ožujku prošle godine, uzrokovana olujama u Queenslandu i Novom Južnom Walesu, odnijela je više od 20 života.

Bujične poplave zahvatile su dijelove istočne Australije kasnije tijekom godine, prisilivši evakuacije u Sydneyu i srušivši kuće do temelja u nekim ruralnim područjima.

Australski istraživači više su puta upozoravali da klimatske promjene povećavaju rizik od prirodnih katastrofa, prenosi SBS News.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO U Zapadnoj Australiji izvanredno stanje zbog rekordnih poplava
Australski premijer Anthony Albanese kazao je u subotu da je njegova vlada spremna pružiti bilo kakvu pomoć koja je potrebna stanovnicima savezne države Zapadna Australija nakon što su rekordne poplave izolirale tamošnje zajednice. #wa #floods #fitzroyriverKimberley floods: ’the worst flooding Wes…
Situacija u Australiji sve teža, tisuće bježe pred poplavama | | Morski HR
Olujne kiše nastavile su u utorak padati na istočnoj australskoj obali, pojačavajući krizu s poplavama u Sydneyu jer je dodatnim tisućama stanovnika naređeno da napuste svoje domove nakon što je
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.