2 min. čitanja

Situacija u Australiji sve teža, tisuće bježe pred poplavama

Situacija u Australiji sve teža, tisuće bježe pred poplavama
Foto: Twitter/Screenshot

Olujne kiše nastavile su u utorak padati na istočnoj australskoj obali, pojačavajući krizu s poplavama u Sydneyu jer je dodatnim tisućama stanovnika naređeno da napuste svoje domove nakon što je vodostaj rijeka brzo porastao iznad opasnih razina.

Oko 50.000 stanovnika Novog Južnog Walesa, većina u zapadnim predgrađima Sydneyja, dobila je naredbu da se ili evakuiraju ili su upozoreni da bi mogli dobiti nalog za evakuaciju, priopćile su vlasti.

U ponedjeljak je takvim uputama bilo obuhvaćeno 30.000.

– Ovaj događaj je daleko od završetka – rekao je novinarima premijer Novog Južnog Walesa Dominic Perrottet. – Gdje god bili, budite oprezni kada se vozite našim cestama. Još uvijek postoje znatni rizici od iznenadnih poplava.

Premijer Anthony Albanese, koji se u utorak vratio u Australiju nakon jednotjednog putovanja Europom, rekao je da će u srijedu obići pogođena područja zajedno s Perrottetom.

Savezna vlada proglasila je poplave prirodnom katastrofom, pomažući stanovnicima pogođenim poplavama da dobiju hitnu financijsku potporu.

Oluja koja je u tri dana u nekim područjima donijela kišu u godišnjoj količini – vjerojatno će popustiti u Sydneyju od utorka, objavio je državni meteorološki zavod (BoM).

Ali rizik od poplava mogao bi ostati čitav tjedan jer je većina riječnih slivova bila blizu maksimalnog kapaciteta i prije ovih poplava. U nekim je regijama od subote palo 800 mm kiše. Prosječna godišnja količina oborina u Australiji je oko 500 mm.

Na nekoliko poplavljenih mjesta predviđaju se i vjetrovi do 90 km na sat, što povećava rizik od pada drveća i dalekovoda.

Velike poplave pogodile su Windsor na zapadu Sydneya, što je treća i najteža poplava ove godine na tom području, prema meteorološkom uredu.

Snimke na društvenim mrežama pokazale su potopljene ceste i mostove, dok su ekipe za hitne slučajeve spašavale ljude iz djelomično potopljenih vozila.

Nigel Myron, stanovnik Windsora, rekao je da je pripremio čamac na napuhavanje ako se bude morao evakuirati, iako se želi vratiti u svoje mjesto nakon što se voda povuče.

– Na kraju dana, što možete učiniti? Šta je tu je, obnavljamo nakon što poplave dođu i prođu – rekao je Myron za televiziju ABC, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.