3 min. čitanja

EUROPSKI SUD ODBIO SLOVENIJU: "Ribari su znali da je granica Savudrijske vale sredina!"

EUROPSKI SUD ODBIO SLOVENIJU: "Ribari su znali da je granica Savudrijske vale sredina!"
Foto: Google maps / Screenshot / Wikimedia / Morski HR

Europski sud za ljudska prava nije prihvatio tužbe slovenskih ribara protiv kazni koje im je izricala Hrvatska zbog kretanja i lova u hrvatskim vodama Savudrijske vale, s obrazloženjem da su ribari znali da je za Hrvatsku granica na sredini zaljeva, objavljeno je krajem prošlog tjedna na internetskoj stranici suda.

Slovenski ribari podnijeli su tužbe smatrajući da nisu ulazili u hrvatske teritorijalne vode jer se radilo o području dodijeljenom Sloveniji 2017. arbitražom o granici.

"Tužitelji su implicitno tražili da se utvrdi da je Hrvatska prekršila međunarodno pravo i Konvenciju time što nije poštovala granicu utvrđenu tom odlukom. S tim u vezi, Sud je ponovio da Konvenciju treba tumačiti uzimajući u obzir međunarodno pravo gdje je to moguće. Međutim, zadaća Suda nije bila provjera usklađenosti s međunarodnim instrumentima, već s Konvencijom", poručio je sud.

Kako se u Haagu dijelilo hrvatsko more – Donosimo karte! | | Morski HR
U graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske samo za ovu prigodu sklopljen Međunarodni sud u Haagu trebao je donijeti odluku temeljenu na Međunarodnom pravu mora. Umjesto toga, suci su ignorirali

Sud je podsjetio da se Hrvatska povukla iz arbitražnog postupka zbog neprimjerenih kontakata arbitra i Slovenije i osporila valjanost arbitražne presude. Također je istaknuo da arbitražna presuda nije stupila na snagu u Hrvatskoj. "Nije na Sudu odlučivati ​​o valjanosti hrvatskog povlačenja ili valjanosti i pravnim učincima arbitražne presude, budući da su ta pitanja izvan njegove nadležnosti", naveo je Europski sud za ljudska prava (ESLJP), koji je tako u potpunosti slijedio hrvatsku argumentaciju i da je vrlo jasno zauzeo stav da je hrvatsko nepriznavanje arbitražne presude dovoljno da dovede u pitanje određivanje granice.

"U odluci u predmetu Chelleri i drugi protiv Hrvatske, Europski sud za ljudska prava jednoglasno je proglasio tužbe nedopuštenima. Odluka je konačna", objavio je ESLJP.

Predmet se ticao kazni koje je slovenskim ribarima izricala Hrvatska zbog prelaska crte sredine u Savudrijskoj vali, na području na koje polažu pravo i Hrvatska i Slovenija, temeljem nepriznavanja odnosno priznavanja odluke granične arbitraže.

Sud se nije bavio arbitražnom presudom koja je Sloveniji dodijelila tri četvrtine Piranskog zaljeva jer tu arbitražu Hrvatska, za razliku od Slovenije, ne priznaje.

U obrazloženju se dodaje da su slovenski ribari podnijeli ukupno 451 tužbu protiv Hrvatske, a da je pred sudom oko 800 tužbi hrvatskih ribara protiv Slovenije.

Slovenski ribari nisu iznenađeni odlukom suda i vjerojatno neće loviti u spornim vodama. Ribar Robert Radolovič je za slovensku novinsku agenciju STA rekao je da je takva odluka očekivana, jer “do sada nije bilo uspješne tužbe protiv Hrvatske”.

O daljnjim koracima nije želio govoriti jer se sada moraju sastati ribari, ali je rekao da su i prije odluke razgovarali o tome da više neće loviti u spornim vodama Piranskog zaljeva, jer su kazne koje su do sada dobili prevelike. Kako je rekao Radolovič, on sam ima kazne od oko 200.000 eura.

Slovenska ministrica poljoprivrede Mateja Čalušić rekla je da će država i dalje ribarima pružati pomoć te da će se Slovenija nastaviti zalagati da Hrvatska prizna arbitražnu presudu.

Slovenska vlada ističe da odluka ESLJP-a ne utječe na tu presudu.

- Ribari su žrtve hrvatskog nepriznavanja arbitražne presude i kažnjavaju se zbog ribolova u slovenskim vodama - rekla je Čalušić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Presuda o granici u Savudrijskoj vali – Upozorenje iz Njemačke: Morate poštivati odluke suda | | Morski HR
Veliki dan za Sloveniju, običan radni dan za Hrvatsku. Tako se 29. lipanj može iščitati iz izjava političara i medija obiju zemalja. Danas će se naime u 14 sati donijeti odluka Arbitražnog suda u Den

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.