1 min. čitanja

Europska komisija objavila natječaj za Europsku destinaciju izvrsnosti

Europska komisija objavila natječaj za Europsku destinaciju izvrsnosti
Foto: Boris Kačan / HTZ

Europska komisija objavila je ovogodišnji natječaj za izbor Europske destinacije izvrsnosti (European Destinations of Excellence – EDEN). Riječ je o izboru koji za cilj ima dodatno isticanje i promociju manje poznatih turističkih destinacija koje imaju zapažena postignuća u području održivog turizma i zelene tranzicije, a dodatni cilj projekta je i poticanje daljnjeg oporavka turizma i turističkih destinacija uslijed negativnih okolnosti uzrokovanih pandemijom korona virusa.

Destinacije svoje kandidature podnose isključivo online putem, a rok za podnošenje kandidatura je 1. lipnja 2022. u 17:00 sati (CET). Pristigle će prijave ocjenjivati komisija neovisnih stručnjaka s područja održivog turizma, a najviše tri destinacije koje uđu u uži izbor predstavit će svoje kandidature pred europskim žirijem koji će zatim odabrati jednu destinaciju kao pobjednika. Proglašenje pobjednika očekuje se u studenom ove godine.

EDEN inicijativa provodi se od 2007., a prošle godine je redizajnirana i usklađena  s ciljevima Europskog zelenog plana (European Green Deal). Također, dodajmo kako projekt EDEN obuhvaća sve zemlje članice Europske unije, kao i pojedine zemlje koje sudjeluju u programu COSME. Na natječaj se mogu kandidirati destinacije s populacijom između 25.000 i 100.000 stanovnika te destinacije koje mogu pokazati svoja postignuća u održivosti, odnosno koje mogu biti primjer drugim europskim turističkim destinacijama u njihovoj zelenoj tranziciji.

Detaljne informacije o načinu prijave te uvjetima i odredbama natječaja mogu se pronaći na internetskoj stranici Europske komisije.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.