2 min. čitanja

Europa kraj zime dočekuje s rekordno velikim zalihama plina

Europa kraj zime dočekuje s rekordno velikim zalihama plina
Foto: Pexels/Ilustracija

Europa bi ovog proljeća i ljeta mogla smanjiti uvoz plina.

Europa je uspjela prebroditi ovu zimsku sezonu s rekordnim razinama prirodnog plina u skladištima, što ju je pripremilo za ulazak u sljedeću zimu na prilično čvrstom tlu. S krajem ožujka koji zapravo završava tipičnu zimsku sezonu, skladišta prirodnog plina u Europi ostaju puna prosječno 58,7%, pokazuju podaci Gas Infrastructure Europe, što je novi rekord.

Hrvatsko plinsko skladište u Okolima trenutno je zapunjeno tek 35 %, što bi značilo da je u njemu ostao plinski jastuk (koji se ne prazni) i spremno je za novo popunjavanje zaliha. Osim Hrvatske samo Francuska ima skladišta praznija od 40% zapunjenosti, a rekorderi po zapunjenosti su Portugal, Austrija, Španjolska i Švedska s više od 70% zapunjenosti, prenosi portal Energetika.

Prethodni rekord skladišta plina postavljen je prošle zime kada je Europa završila s oko 56% popunjenih skladišta prirodnog plina. Europa će sada započeti proces ponovnog punjenja svojih skladišta prirodnog plina a neki analitičari sugeriraju da će Europa ovog ljeta možda čak morati smanjiti uvoz svog LNG-a kako ne bi prerano napunila svoja skladišta , objavio je FT u utorak.

Vijest je u suprotnosti s idejom nekih da će se europska energetska kriza od prije nekoliko godina nastaviti pretvarati u kaskadu manjka proizvoda nakon jedne loše isplanirane, produžene zimske sezone. Jer, to je strah koji je pojačan kada je Rusija smanjila isporuku prirodnog plina u Europu i uvedene su zapadne sankcije koje su tjerale Europu da se potpuno odvikne od ruskog prirodnog plina.

Sada, prema Natashi Fielding iz Argus Medie, problem se okrenuo prema previše plina, umjesto premalo. "Europa će ovog ljeta možda morati prihvatiti manje LNG-a kako bi uravnotežila slabiju potražnju i usporila tempo povećanja zaliha, čime bi se izbjeglo rano punjenje skladišta", rekla je Fielding, nakon komentara da bi Europa mogla doseći 90% kapaciteta do početka kolovoza ako nastavi puniti istim tempom kao i prošle godine.

Referentna cijena prirodnog plina u Europi i dalje je oko 20% viša nego prije mjesec dana, no fjučersi na referentnoj burzi TTF-u za lipanj su na 25,7 eur/MWh s tendencijom pada, dok je cijena plina za treći kvartal na 26,3 eur/MWh, prenosi portal Energetika.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.