5 min. čitanja

Ema Grabar i Edi Jurman iz JK Uljanik među najvećim nadama ovog sporta u državi

Ema Grabar i Edi Jurman iz JK Uljanik među najvećim nadama ovog sporta u državi
Foto: JK Uljanik

PULA - Budućnost hrvatskog jedrenja u rukama je ovog simpatičnog, skromnog i radišnog dua iz Pule koji će prošlu godinu pamtiti po tituli Prvaka Hrvatske u ekipnom jedrenju klase Optimist.

Edi je prošle godine, kao hrvatski reprezentativac, sudjelovao na Svjetskom prvenstvu u Turskoj, a Ema na Europskom prvenstvu u Danskoj gdje je bila najbolja hrvatska jedriličarka.

2022. godinu njih će dvoje ipak pamtiti po tituli Prvaka Hrvatske u ekipnom jedrenju klase Optimist, piše Istra24.

Dvojac za pobjede

Prošle je godine Edi zauzeo i ukupno 1. mjesto kriterijske ljestvice Regije Sjever, dok je odmah iza njega bila njegova klupska kolegica Ema, ujedno i najbolja djevojčica u ovoj kategoriji.

Nedavno su, drugu godinu zaredom, sudjelovali na regati Monaco Optimist Team Race, gdje su, s Ivanom Kaićem i Matteom Matkovićem, osvojili prvo mjesto pobijedivši u finalu reprezentaciju SAD-a.

Oni su dio grupe od petnaestak natjecatelja klasa Optimist i Laser Jedriličarskog kluba Uljanik, a pod budnim okom trenera Darija Klibe u pulskom akvatoriju treniraju svakog vikenda. Tijekom radnog dijela tjedna treninge na suhom odrađuju dva do tri puta.

- Ema i Edi su stigli sa mnom na Bunarinu iz Medulina 2019. godine, a s njima dosad radimo ukupno šest godina. Strašno su napredovali jer su ozbiljno pristupili ovom sportu, i njihovi uspjesi su logičan rezultat takvog pristupa. Do njih su došli velikom predanošću, jer oni su nanizali toliko treninga u jednoj godini, da bih se ja ponekad zapitao kako ta djeca nisu nikad bolesna ni umorna. Ni za vrijeme korone oni vam nisu preskočili nijedan jedini trening - govori Kliba.

Ema Grabar srebrna na Prvenstvu Hrvatske

Ema Grabar učenica je 8. razreda pulske Osnovne škole Tone Peruško, a jedrenjem se počela baviti na nagovor sestrične čije treninge je često znala posjećivati. Sestrična je u međuvremenu odustala od sporta u koji se Ema zaljubila, i koji joj je osigurao popriličan broj medalja, među kojima i srebro s prošlogodišnjeg Prvenstva Hrvatske u klasi Optimist.

- Svaki vikend jedrim, a preko tjedna radim kondiciju. Najviše od svega ipak volim biti na otvorenom moru, a od dosadašnjih uspjeha najdraži mi je onaj nedavni iz Španjolske, kad sam na XV. Međunarodnom Trofeju Euromarina u klasi Optimist završila kao prva među curama i 11. ukupno. Sad me čeka još nekoliko natjecanja prije no što krenem na pripreme za regate po Dalmaciji koje se boduju za Europsko i Svjetsko prvenstvo - otkriva Ema.

"Volim to što sami donosimo odluke"

Njezin klupski kolega Edi Jurman u Puli pohađa Talijansku srednju školu Dante Alighieri, a dosad se već okušao u triatlonu, plivanju i nogometu. Na koncu se ipak pronašao upravo u jedrenju, sportu u koji je krenuo na nagovor prijatelja.

- Volim to što puno putujemo, što smo sami na moru i što sami donosimo odluke. Treniram puno - utorkom, srijedom i četvrtkom radim kondiciju, a subotom i nedjeljom imamo treninge na moru. Uvijek mi je lijepo na moru, baš uživam. U posebnom sjećanju će mi ostati natjecanje iz Monaka ove godine na kojem smo bili prvi. U Španjolskoj, primjerice, nisam jedrio najbolje. Napravio sam neke greške koje ću pokušati ispraviti u budućnosti, a svakako prije kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo - govori samokritični Edi.

Ove mu je godine u planu, kaže, biti bolji nego lani i ostvariti dobar rezultat na Svjetskom prvenstvu.

Uz talent i trud sve je moguće

U svakom slučaju u klubu su stava kako su ove mlade nade od kojih se mnogo očekuje - kovači vlastite sudbine.

- Samo oni odlučuju dokle mogu dogurati u ovom sportu. Mi ćemo im u svemu pomoći, ali na kraju će odluka biti njihova. U sportu vam je zapravo jako malo do talenta. Sve ovisi o tome koliko si uporan. Mnogo djece dođe u školu jedrenja i na nekima se odmah vidi da su talentirani i da imaju mota, ali onda dođe prva bura i nema ih više. Što nama onda vrijedi taj talenat, kad s njima ne možemo raditi dugoročno? A Ema i Edi su i vrijedni i talentirani. Kad se to poklopi – sve je moguće! Ja se samo nadam da neće prestati jedriti jednom kad se zaljube - kaže trener kroz smijeh.

No, šampioni s pulske Bunarine uvjeravaju kako se jedrenjem misle baviti dok god ih zdravlje bude služilo. Uvjeti za to su im, govore u klubu, više nego idealni.

Bunarina - jedno od boljih mjesta na Jadranu

- Kad nema nastave treniramo tri puta više nego inače. Uvjeti za rad su nam fenomenalni. Bunarina ima sve što nam je potrebno. Ovdje imamo veliki hangar, prostor gdje možemo držati gumenjak, a tu je i kafić gdje roditelji mogu popiti kavu i gledati kako djeca isplovljavaju. Rekao bih da je Bunarina za naš sport jedno od boljih mjesta na Jadranu - veli trener Dario Kliba.

A hoće li Jurman i Grabar znati iskoristiti podršku kluba i ostvariti zacrtane ciljeve, pokazat će vrijeme. Dotad, neke će nove klupske nade tek stasati.

Najmlađu grupu od petero djece Jedriličarskog kluba Uljanik trenira Tina Mihelić koja je 2013. godine u Kini osvojila prvu žensku seniorsku svjetsku medalju u povijesti hrvatskog jedrenja, a sudjelovala je i na Olimpijskim igrama u Londonu te Rio de Janeiru. Edi i Ema svoje su prve korake u ovom sportu tako odradili upravo s njom.

Ovog će ljeta, po završetku školske godine, Mihelić ovdje voditi Školu jedrenja od koje JK Uljanik također ima velika očekivanja.

JK Uljanik čeka 'klince iz kvarta'

Klub, naime, bilježi sve manji broj članova iz pulskih kvartova, što ih poprilično žalosti. Šteta je, kažu, da djeca ne dolaze biciklom na trening kao što je to nekad bio slučaj. Ovih dana roditelji na Bunarinu djecu tako voze iz Galižane, Umaga, Poreča, Rijeke, pa čak iz Zagreba.

No, ljetna školica Tine Mihelić ove bi godine to mogla promijeniti i iznjedriti nove potencijalne prvake poput Edija Jurmana i Eme Grabar.

Martina Pereša

PROČITAJTE JOŠ:

Pulski jedriličari se iz Monaka vratili kao pobjednici!
Ekipa iz Jedriličarskog kluba Uljanik: Edi Jurman, Ema Grabar, Ivano Kaić i Matteo Matković predvođeni trenerom Dariom Klibom vratili su se sa svog drugog nastupa u Kneževini Monako kao pobjednici! Predivna četiri zimska dana dozvolila su organizatorima odraditi cijeli zamišljeni program na…
Jedriličarski klub Uljanik: Ema Grabar pobjednica u Španjolskoj!
Iz Španjolske se sa XV. međunarodnog Trofea Euromarina u klasi Optimist s odličnim rezultatima vraćaju članovi Jedriličarskog kluba Uljanik. Najbolja je bila Ema Grabar, prva u kategoriji djevojka i 11. u ukupnom poretku. Iz Španjolske Torrevieja sa XV. međunarodnog Trofea Euromarina u klasi…
Edi Jurman iz JK Uljanik prvoligaš u jedrenju – odlazi na Svjetsko prvenstvo u Turskoj | | Morski HR
JK Uljanik pod vodstvom trenera Darija Klibe plasirao je, osim Edija Jurmana koji si je osigurao mjesto u reprezentaciji, još dva natjecatelja: Emu Grabar i Luku Pahljina u reprezentaciju
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.