2 min. čitanja

Elektro-akustičnim koncertom protiv devastacije obale

Elektro-akustičnim koncertom protiv devastacije obale
Foto: Promo

POREČ – Nakon otvorenja festivala s Morskom slušaonom gdje je publika imala priliku uz zalazak i more poslušati znanstvene monologe – tri emotivne audio priče o moru, ljudima i budućnosti u produkciji WWF Adrije, porečki aMORE festival moru donosi Requiem for the Undersea, koncert elektro-akustične glazbe koji problematizira devastaciju morske obale nasipavanjem, dohranom i betonizacijom.

Ova turistička sezona prolazi u znaku borbe protiv devastacije obale. Osim Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode, koji će se ovaj vikend održati u uvali Vruje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ta je, nažalost sve češća tema, postala motiv i glazbenicima. Tako će se sutra u porečkom ljetnom kinu Roxy održati online koncert elektro-akustične glazbe u izvedbi glazbenice i multimedijalne umjetnice Manje Ristić.

Foto: Helena Vilović

Requiem for the undersea temelji se na zvučnim zapisima akvatorija grada Korčule te okolice, posebice uslijed radova rekonstrukcije obalnih područja. Snimke bušenja podmorja, nasipavanja materijala u more, grebanja strojeva po morskom dnu, čine bazu za elektro-akustične kompozicije kojima umjetnica dodaje slojeve predsnimljenih zvukova te instrumentalne intervencije.

Hidrofonom snimljena buka mehaničkih strojeva podsjeća na kontinuirano uništavanje mora pod krinkom uređivanja obala i obalnih pejzaža. Manja Ristić kroz svoje kompozicije ukazuje na problematiku očuvanja mora i morskih ekosustava koji se prečesto percipiraju samo kao unedogled iskoristivi resursi.

Foto: Manja Ristić

– Umjetnica želi prikazati trenutke ljudskog utjecaja na okoliš i to čini na način da posvećuje svojevrsnu nekrologiju podmorju. Razlog tome jest što u dijelovima podmorja i obale koji se nasipavaju raznovrsnim materijalima, više nema života – rekla je Sabina Damiani iz aMORE festivala.

Problemu svjedočimo diljem Hrvatske – obala nestaje naočigled i to bismo u bliskoj budućnosti mogli vrlo skupo platiti. Neadekvatno nasipavanje, dohrana i betonizacija, sve to utječe na život u moru. Kako je priroda jedan veliki umreženi sustav, ono što uništavamo na obali ima reperkusije i za život dalje od tog priobalnog pojasa, stoji u najavi ovog glazbenog događaja.

aMORE festival poziva donositelje odluka te sve građane i građanke na očuvanje priobalnog pojasa od štetnih praksi nasipavanja, dohrane i betonizacije. „Ne budemo li čuvali more, svi ćemo se naći u problemu. Razvoj može imati i održivije lice, a ovo što sad činimo nije dobro ni za koga – ni za more, ni za ljude, a na kraju krajeva ni za turizam o kojem još uvijek ovisimo“, zaključuje Petra Počanić iz aMORE festivala.

Koncert možete poslušati sutra od 21 sat na Facebook stranici.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.