6 min. čitanja

EKSKLUZIVNO Otkriće antičkog brodoloma kod Novalje – Prvi donosimo fotografije!

EKSKLUZIVNO Otkriće antičkog brodoloma kod Novalje – Prvi donosimo fotografije!
Foto: Nikola Hrženjak

NOVALJA – Kod Novalje je detektiran novi ronilački nalaz. Ostaci brodoloma, prema prvim pretpostavkama broda koji je bio dug 10-15 metara, a čijih vidljivih ostataka nema, ali zato je pronađen gotovo netaknuti sadržaj – građevinski materijal, odnosno dijelovi za krov. Po Novalji ima keramičarskih peći iz vremena Rima i tek po otkriću pečata na proizvodu, znat ćemo više, no svakako se radi o lokalnoj proizvodnji, pa vjerojatno i transportu. Morski HR prvi donosi fotografije prizora starog dvije tisuće godina!

Vedran Dorušić
Skica nalaza bez dubinie – Vedran Dorušić

Uvijek je svima važno tko je našao nešto, a ovo je priča o suradnji i prepoznavanju podmorskih nalaza. Jer ovaj nalaz vidjeli su mnogi ronioci, ali jednostavno nisu bili svjesni o čemu je riječ. Na žalost ne smijemo otkriti točnu lokaciju da ne bude devastiranja u zadnji čas, stoga ćemo izostaviti koordinate, točne dubine i slične detalje, po kojima bi neki kolekcionar došao do nove nadstrešnice.

Na otok Pag već godinama dolazi Javna vatrogasna postrojba Čakovec koji tamo provodi svoja trening ronjenja. Tako je bilo i ove godine. Ove godine javili su se da bi došli roniti na Letavici jer žele doći na „obaveznu lektiru”, dogovorili smo ronjenje i krenuli u provedbu istog. Kako brifing za ronjenje na Letavici normalno traje 45 minuta ima i svoj edukativni dio u smislu prijave arheoloških nalaza i brige o njima te uključivanje istih u turističke aktivnosti, taj dio smo proširili. Naime to je uobičajena praksa kada imamo grupu iz Hrvatske.

Krenuli smo u zaron po prije utvrđenom dogovoru, prvo sidro, onda amfore i to se pokazalo super. Na izronu smo uočili jednu malu posudu, zapravo možemo reći krhotinu posude, fotografirali smo ju i ostavili „in situ”. Možda nekom zvuči da je ta mala posuda na brodu prepunom amfora, ništa posebno i nešto za očekivati, ona je jako bitna. Naime njen nalaz daje nove indikacije gdje tražiti kada budemo radili novo istraživanje. Naime još uvijek ne možemo reći što je prova a što krma tako da bi nam pronalazak kuhinjskog posuđa s jedne strane broda puno pomogao.  Naše fotografije proslijedili smo nadležnim službama kako je i red i zakon.  Malo druženja i zajedničkih fotografija te međimurski vatrogasci idu dalje na popodnevno ronjenje. Pozdrav i vidimo se. ( tad nisam znao da će to biti sutra)

Foto: Nikola Hrženjak

Popodne dolaze podvodne fotografije i upit „kaj je to ? Gledam šokirano tegule i imbrexi, izgledaju kao nalaz na Molatu (kojeg istražuje AMZD ). Šaljem svima za koje smatram da znaju što je? I svi na prvu isto. Čujemo se  opet, koliko duboko, nije preduboko ma sigurno je to već poznato ali nije baš poznato, Zovem u Gospić u konzervatorski ured, nema toga. Eto opet luda sreća.

Foto: Nikola Hrženjak
Foto: Nikola Hrženjak
Antička krovna konstrukcija – Imbrex i Tegula

U ronilačkom centru uzimamo opremu, dva GoPro-a , mjerku, metarske šipke, metar, olova za krajnje točke, pločice za pisanje i krećemo prema lokaciji. Marko Kresiln i ja dogovaramo kako ćemo što, zovemo Matka Čvrljka da nam kaže detalje kako da namjestimo sve za dokumentiranje. Dolazimo na lokaciju, ronilački tim JVP Čakovec: Robert Novak, Robert Bister i Leon Krištofić spremni su da nas odvedu. Ja sam potpuno cool i dajem zadatke da se ne petljamo u posao jedni drugima. Ulazimo u more i pritežemo  opremu. E sad mi srce kuca, adrenalin sve je tu. Smirujem sam sebe i slijedim ekipu. Dolazimo do lokacije i da to je to.

To su velike tegule i ibrexi.  I opet onaj dobar osjećaj.  Čestitanje od morem, nema vremena  pa krećemo s poslom. Nalazište nije veliko i sve ide brzo, ekipa je sposobna i sve ide kako smo dogovorili na brifingu, fotografiramo i snimamo i naravno ostajemo na debeloj rezervi. Moramo gore.

Foto: Nikola Hrženjak

Na površini smijeh, zbijanje šala i slične ronilačke teme. Idemo kod njih  na gemišt. Šaljemo fotografije i videa. Jako smo zadovoljni i zapravo je to jedan jako dobar osjećaj. Navečer pisanje prijave i slanje fotografija za 3D model i sve što ide uz to. I opet Međimurac, došao je Nikola Hrženjak, iz Čakovca podvodni fotograf. Nas dva bili smo članovi Ronilačkog kluba Gnjurac – Varaždin ( mene put odnio na Pag a njega u Njemačku ), znam ga kao podvodnog fotografa, dogovaramo ronjenja – Želi fotografirati amfore na Letavici. Ali prvo moramo jednu ekskluzivnu napraviti  i zato možete uživati u njegovim fotografijama.

Foto: Nikola Hrženjak

Dan drugi, vatrogasci se javljaju da su na putu doma. Spremo se, jugo je solidno i oblačno je. Ali ipak uvjeti za fotografiranje će biti dovoljno dobri.  Nikola ostaje gore s Mihom a Marko i ja idemo duboko da vidimo ima li što dublje ( nadamo se sidru ).  Duboko dolje – Marko je vidio dva imbreksa, ja ništa.  Vraćamo se iz dubine i Nikola je već uposlio Mihu da bude model, radi se. Sad ide poziranje nas dvojice, gotovi smo. Krećemo gore i pregledavamo, kod jedne rupe ima ručka od amfore, poklopac za amforu, fotodokumentacija i idemo dalje.  U samom kraju građevinski otpad, novijeg datuma, i tada sam shvatio zašto su neki smatrali da je  to građevinski otpad.

Foto: Nikola Hrženjak

Možda je sreća tako htjela da u ovom neizvjesnom trenutku za Novalju detektiramo jedan antički nalaz pored Novalje. Otkazani festivali na Zrću donose veliku neizvjesnost ali i priliku. Naime ovo turističko mjesto godinama radi na tome da polako svoj turizam prebaci na obiteljski a smanji party turizam, evo možda je baš ovo prilika. Nije ovo nalaz epskih razmjera, ali je zanimljiv i uz dobru pripremu može pomoći razvoju ronjenja u Novalji.

Vedran Dorušić

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: OLUPINE JADRANA Nalazište amfora i brod iz Drugog svjetskog rata kod Paga
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.