8 min. čitanja

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Šef Hrvatskog ronilačkog saveza suspendirao cijelu reprezentaciju koja je osvojila preko sto nacionalnih medalja!

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Šef Hrvatskog ronilačkog saveza suspendirao cijelu reprezentaciju koja je osvojila preko sto nacionalnih medalja!
Foto: Pixabay

Hrvatski ronilački savez suspendirao je minimalno devet svojih članova, odnosno ronilaca koji su zajedno osvojili preko 100 medalja za Republiku Hrvatsku, ekskluzivno doznaje Morski HR.

Imamo presliku nekoliko identičnih obavijesti koje je šef Ronilačkog saveza poslao, kako se čini, sada već bivšim reprezentativcima i trenerima, među kojima su Goran Čolak, Damir Zurub, Filip Strikinac, Saša Miloš i Mireli Kardašević.

"Ovim putem vas obaviještavam kako je protiv Vas pokrenut stegovni postupak, poradi počinjenja prekršaja iz članka 14. Pravilnika o stegovnoj i materijalnoj odgovornosti HRS-a, te je nastupila automatska suspenzija vašeg prava nastupanja i sudjelovanja na natjecanjima i ista su u mirovanju do okončanja postupka", stoji u obavijesti koju potpisuje predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza, Kamilo Čuljak.

"Mirelu izbacili usred natjecanja u Poljskoj, Borisu neće uvažiti tri zlatne medalje!"

- Mirela se nalazi na natjecanju u Poljskoj i ova informacija ju je dočekala gore, sva je uplakana i govori da je njena karijera gotova s ovim, Boris Milošić je na CMAS svjetskim igrama u Grčkoj osvojio 3 zlata i savez mu neće uvažiti rezultat jer su datum stpanja stavili 25. travnja. Goran Čolak se nalazi na pripremama za dubinsko prvenstvo koje je ovaj mjesec i na kojem nece moci nastupiti... sve su to sportaši sami platili bez potpore saveza i sad im savez negospodski pred svjetsko prvenstvo ovako vraća... potpuna pomrčina sporta i sustava...

Suspenzija je navodno nastupila nakon što je Hrvatski olimpijski odbor izdao rješenje HRS-u u kojem nije pronašao nikakve negativnosti u njihovom radu, no tu informaciju nismo uspjeli provjeriti, jer na naše upite savezu vlada zavjet šutnje - poručuju nam hrvatski ronilački reprezentativci.

Ugasili web stranicu upravo na dan izbacivanja reprezentativaca

- Da stvar bude gora, Hrvatski ronilački savez je s jučerašnjim danom ugasio i web stranicu, tako da čovjek i da želi, na stranici koja inače uopće nije ažurna, pronaći informaciju barem o pravilniku na kojeg se pozivaju u suspenzijama to ni ne može, a sportašima i trenerima ga ne žele dostaviti - pojašnjavaju nam.

No, bez obzira na gašenje stranice, jednom objavljen sadržaj, uvijek na internetu i ostaje, tako da nam nije trebalo dugo, da provjerimo jesu li reprezentativci u pravu.

Pretragom arhiva web-a, doista nismo pronašli da je Hrvatski ronilački savez ikad objavio Pravilnik o stegovnoj i materijalnoj odgovornosti, kako bi ga pročitali i doznali što piše u članku 14., na koji se šef HRS-a poziva.

Pronašli smo samo ovo:

Suspendirao sportaše iz osobne osvete?

Dakle, nitko od ronilaca s kojim smo kontaktirali ne zna zašto su suspendirani.

- Nitko nije dobio nikakvu obavijest koja bi prethodila suspenziji. Ono što sportaši vjeruju da se dogodilo je odustajanje DORH-a od daljnje istrage čelnih ljusi HRS-a zbog manjka dokaza, no to nije službena informacija, jer se od DORH-a informacija ne može dobiti. U svakom slučaju, suspenzija je išla prema svima koji su potpusali kaznenu prijavu protiv HRS-a, koju su podnjeli prije nešto više od godine dana.

Ivan Drviš: “Ronilački savez nenamjenski troši novac” – HRS: “Nismo informativni ured da dostavljamo izvješća!” | | Morski HR
Nastavlja se žestok otpor hrvatskih reprezentativaca protiv Hrvatskog ronilačkog saveza, kojem mjesecima spočitavaju nesposobnost i nenamjensko trošenje sredstava, za što su Državnom odvjetništvu

Da pretpostavka sportaša nije daleko od istine, za Morski HR je neizravno potvrdio i sam šef Hrvatskog ronilačkog saveza, Kamilo Čuljak.

Na izravno pitanje o tome zašto je smjenio hrvatsku ronilačku reprezentaciju, odgovara:

- Reprezentacija ove godine nije još ni izabrana, a troje od njih nisu sportaši, nego treneri - uvodno je kazao Čuljak, sugerirajući nam da ako su bili prošle godine reprezentativci i donedavno osvajali medalje, to ne znači da sada to smiju raditi za Republiku Hrvatsku.

- Suspendirani su radi kobnog, odnosno neprimjerenog postupanja.

Što je bilo neprimjereno u njihovu ponašanju?

- A to će Sud časti utvrditi.

Spominje se članak 14. Pravilnika o materijalnoj i stegovnoj odgovornosti. Zašto ste isti pravilnik izbrisali s vaših stranica, odnosno nema ga uopće na stranicama HRS-a?

- Nije Pravilnik brisan, nego je stranica u izradi. Pravilnik imaju tijela koja moraju postupat i dobit će oni Pravilnik i bit će upućeni u sve, tako da ne tribaju uopće bit previše zabrinuti, nego se ponašat kao sportaši. Nisu ni prvi, ni zadnji koji su suspendirani.

Što je to onda bilo nesportsko? Evo, sad kažete da se trebaju ponašati sportski.

- Iznošenje neistina u medijima. To vam je broj jedan...

Ok, možete li onda reći o kojim neistinama se radi i što je onda istina?

- Oćemo dalje... podrivanje, iznošenje neistina i laži... ja bi vam sad triba cili elaborat na telefon kazati...

Dobro, možete li mi barem neku od tih neistina kazati?

- Gledajte, nećemo ovako na telefon razgovarati. Pustite mail na adresu Hrvatskog ronilačkog saveza i dobit ćete odgovore na sva vaša pitanja.

Podsjetili smo Čuljka da mu je stranica u izradi i da na njoj ne nalazimo niti službenu mail adresu, na koju mediji mogu slati službene upite. Je li baš slučajnost da su im stranice baš danas u izradi?

- Nije slučajnost, nego posal. Čovik danas radi stranice, zato jer nam stranica nije bila funkcionalna, pa treba napravit novu - kaže Čuljak.

Mnoge je zatekla vijest da ste ih suspendirali. Radi li se o nekom vašem inatu ili obračunu možda?

- Ne radi se o tome, nego svak danas treba biti svjestan da odgovara za izgovorenu riječ. Za iznošenje laži i neistina treba zato i odgovarati. Je li se slažete s tim?

Slažem, no još nisam doznao koje su to laži i neistine izgovarali? - pokušavam uporno dobiti odgovor na pitanje...

- Znači, Goran Čolak, naš najtrofejniji ronilac je uhvaćen u dopingu prije nekoliko godina. Osobno sam se potrudio da mu prepilam kaznu s 4 na 2 godine. On je iza toga svega govorio neistine o savezu, međutim morao se sam pobrinuti za financiranje odlaska na natjecanje, jer Savez nije imao novaca, ali smo mu omogućili da ode. On je na kraju rekao da mu nismo platili trošak mimo pravila, itd. Što se Mirele tiče, ona piše peticije na raznim međunarodnim forumima protiv svojih kolega iz reprezentacije, da ih se kazni, iako im nije dokazana krivnja.

Borisu Milošiću nećete priznati ostvarene medalje?

- On je isto podrivao članove reprezentacije, i ne kažem ja da mu se neće... još je daleko i svjetsko prvenstvo i ostalo. Možda njih Sud časti i ne kazni toliko, ali u svakom slučaju trebaju dobiti opomenu za svoje ponašanje, da se trebaju ponašati kao sportaši. Ja neću prejudicirati ništa.

Dobro, ali morate priznati da se radi o sportašima koji su izuzetno cijenjeni na međunarodnoj razini u svijetu ronjenja.

- Imate isto tako cijenjenih sportaša koji ne klapaju u medijima svašta, ne podrivaju kolege...

Evo ja još nisam čuo koje to oni laži šire. Evo recimo, što kažete na Damira Zuruba, jednog od naših najnagrađivanijih podvodnih fotografa? Što je on skrivio?

- Damir Zurub vam je toliko toga nadrobio da možete knjigu napisati. Ali gledajte, pošaljite upit, pa ćemo vam konkretno odgovoriti - zaključio je šef HRS-a i izdiktirao nam adresu, na koju šaljemo i službeni upit o tome što se to događa između šefova krovne ronilačke organizacije i najnagrađivanijih ronilaca u državi, čiju povijest sukoba možete pročitati niže.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Izbornik Hrvatskog ronilačkog saveza poništio tri svjetska rekorda zbog osobne osvete svjetskoj prvakinji? | | Morski HR
Nakon dva tjedna od slavlja zbog postavljanja novih impresivnih svjetskih rekorda na otvorenom međunarodnom kupu u bazenskom ronjenju na dah u organizaciji kluba “DPS Zagreb” u Zagrebu uslij
Hrvatski reprezentativci poslagali medalje i poslali jasnu poruku: “Ugrožavaju nam živote!” | | Morski HR
Nema mira ni pod vodom. Sportaši se bune, jer kako kažu od njihovog truda svi bolje žive. Nova uskočka priča hrvatskog sporta polako i sigurno postaje ronjenje. Tema je u Hrvatskoj, nažalost, već
Rukovodstvo Hrvatskog ronilačkog saveza odgovorilo olimpijcima: “Iznesen je niz netočnih i zlonamjernih navoda” | | Morski HR
Hrvatski ronilački savez je podužim odgovorom reagirao na otvoreno pismo osmero hrvatskih reprezentativaca u ronjenju na dah u kojem ukazuju na, po njihovom mišljenju, neodrživu situaciju i na neke
Drviš šefu NO HRS-a: “Vi ste bili obavezni prijaviti DORH-u svaku nezakonitu radnju, a ne čekati da to naprave sportaši!” | | Morski HR
Najtrofejniji svjetski trener u ronjenju na dah Ivan Drviš se ne predaje. Svim članicama Hrvatskog ronilačkog saveza poslao je javni odgovor na očitovanje predsjednika Nadzornog odbora HRS-a g. Daria
ŠOKANTNO PISMO Najtrofejnija hrvatska reprezentacija protiv ronilačkog saveza: “Ovo je istina o tužnoj realnosti!” | | Morski HR
Hrvatski reprezentativci u ronjenju na dah Vanja Peleš, Budimir Šobat, Mirela Kardašević, Enes Ćerimagić, Ivana Aljinović, Hrvoje Škorić, Boris Milošić i Jakov Peljušić poslali su otvoreno pismo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.