3 min. čitanja

EKSKLUZIVNE SNIMKE Vađenje potonule ribarice u šibenskom arhipelagu: "Operacija je bila složena"

EKSKLUZIVNE SNIMKE Vađenje potonule ribarice u šibenskom arhipelagu: "Operacija je bila složena"
Foto: Čitatelj / Krka Sub Maris d.o.o.

Deset dana od potonuća kod otočića Sestrica Mala u šibenskom arhipelagu, izvađen je danas ribarski brod Val Dva.

Srećom, tada nije bilo ljudskih žrtava, a vađenju broda pristupilo se prošli vikend s obzirom da uslijed loših vremenskih prilika prije nije bilo moguće započeti operaciju vađenja.

Brod je dug 22 m , širok 6 m i ukupne težine 85 tona .Vađenje je obavila specijalizirana tvrtka za podmorske radove KRKA SUB MARIS d.o.o. iz Splita sa brodom Badija na kojem su se nalazile dvije 100 tonske dizalice .

Donosimo i snimku iz podmorja, na kojoj se vidi mjesto udarca i probijanja trupa, na provi broda.

U petak su obavljeni ronilacki radovi na pripremi broda za podizanje na površinu a u subotu po dolasku broda s dizalicama pod zapovjedništvom kapetana Zorana Saraća brod je podignut na površinu.

Morali ukloniti kabinu i nadgrađe broda

- Tijekom noći sa subote na nedjelju potonula ribarica prebačena je u brodogradilište Lamjana na otoku Ugljanu  gdje se nastavila operacija izvlačenja broda na operativnu obalu.

Vlasnik tvrke KRKA SUB MARIS d.o.o. iz Splita Hrvoje Krstulović kazuje nam koliko je operacija bila složena s obzirom na pretrpljena oštećenja koje je brod zadobio uslijed potonuća i lošeg vremena nakon potonuća.

- Prvo smo uklonili kabinu i nadgrađe  broda koje je smetalo za postavljanje “ bragi” za podizanje broda a nakon toga pozicionirali smo brod s dizalicama poviše potonule ribarice i započeli s podizanjem ribarice s morskog dna .

Cijela operacija odvijala se izuzetno sporo i oprezno kako ne bi došlo do pucanja broda uslijed podizanja.

Operacija vađenja broda trajala je 36 sati neprekidno i obavljena je bez ikakvog onečišćenja za okoliš u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Šibenik. Ribarica je u večernjim satima nedjelje izvučena na obalu - ispričao nam je Krstulović.

Podsjetimo, brod je u vlasništvu Vedrana Mudronje i ovo nažalost nije prvi put da se ovoj obitelji dogodila ovakva havarija. Do sad su, prije Vala Dva već u dubinama Jadrana izgubili čak tri broda, o čemu smo već pisali.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Ribarskoj obitelji iz Šibenika noćas je potonuo četvrti brod - Ribari organizirali pomoć
Koćarica Val Dva potonula je noćas kod otoka Sestrica Mala, 1,5 Nm jugozapadno od Zlarina. Srećom u nesreći, nema ljudskih žrtava, no tročlana posada je zbog boravka u hladnom moru bila vidno pothalađena. Svi su zbrinuti u šibenskoj bolnici, a brod je bio u vlasništvu Vedrana Mudronje koji s
FOTO/VIDEO Ribarski brod udario u otočić, pa potonuo kod Zlarina, posada spašena i hitno prebačena u bolnicu
ZLARIN/ŠIBENIK - Havarija ribarskog broda dogodila se noćas u šibenskom akvatoriju. Koćarica Val Dva potonula je oko ponoći kod otočića Mala Sestrica, 1,5 Nm jugozapadno od otoka Zlarina. Po svemu sudeći, ribarica je udarila u otočić. Na mjesto događaja je prvi stiže policijski brod Sv. Jakov, a na…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.