4 min. čitanja

Ekomuzej “Kuća o batani” potvrdio istaknuti status na međunarodnoj sceni u sklopu konferencije UNESCO-a

Ekomuzej “Kuća o batani” potvrdio istaknuti status na međunarodnoj sceni u sklopu  konferencije UNESCO-a
Foto: Ekomuzej "Batana"

Već dugi niz godina Ekomuzej-Ecomuseo “Kuća o batani – Casa della batana” predstavlja dobar primjer participacije zajednice u oblikovanju lokalne kulturne ponude i očuvanju kulturne baštine koji se aktivno predstavlja na međunarodnoj razini.

Brojne aktivnosti okrunjene upisom u UNESCO-v registar dobrih praksi 2016. godine nižu se i dalje jedna za drugom, a na novu razinu podignute su 2020. godine kada je Udruga-Associazione “Kuća o batani – Casa della batana” akreditirana pri UNESCO Konvenciji za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Od 2022. godine stručna voditeljica Ekomuzeja-Ecomuseo, dr. sc. Tamara Nikolić Đerić, izabrana je u izvršni odbor Foruma akreditiranih UNESCO udruga gdje je tijekom 2023. godine obnašala funkciju zamjenice predsjednika. Na Međuvladinoj sjednici za očuvanje nematerijalne kulturne baštine održanoj u gradu Kasane u Bocvani u prosincu 2023. godine, Nikolić Đerić je obnovljen mandat te će tako i naredne dvije godine zastupati ‘Kuću o batani-Casa della batana’ i druge udruge iz Istočne Europe (grupa II), a prema izbornim UNESCO pravilima.

Noć muzeja u Ekomuzeju “Batana” s dvije Regate - Na oglavno jedro te batana na vesla
I muzeji, kao i ljudi koji ih stvaraju imaju svoj karakter i osobnost, a Noć muzeja koju organizira Muzej Grada Rovinja-Rovigno 26. siječnja prilika je da ih se upozna u opuštenijoj, neformalnijoj atmosferi. Upravo zbog toga Ekomuzej-Ecomuseo “Batana” ove će se godine svojim posjetiteljima u toj posebnoj noći predstaviti izložbom

Osim svakodnevnog angažmana u koordinaciji Foruma, 2023. godina je protekla u znaku 20. obljetnice UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine što je Ekomuzeju-Ecomuseo pružilo priliku da se promovira upravo kroz aktivnosti njezina Foruma, ali i kroz brojne druge platforme s kojima nastavljati potvrđivati svoj istaknuti status na međunarodnoj sceni.

Vrlo intenzivna jesen na polju međunarodne stručne suradnje započela je polovicom listopada u talijanskom San Benedetto del Tronto u kojem je, uz financijsku podršku Istarske županije – Regione Istriana, stručna voditeljica Ekomuzeja-Ecomuseo “Kuća o batani – Casa della batana” Tamara Nikolić Đerić sudjelovala na 28. Forumu Asocijacije Pomorskih muzeja Mediterana – Association of Mediterranean Maritime Museums (AMMM) na temu integracije gastronomije u ekomuzeološku praksu. Tamo je predstavila iskustva gastro-baštinskih programa Ekomuzeja-Ecomuseo “Kuća o batani – Casa della batana” koji se održavaju u tradicijskoj rovinjskoj konobi Spacio Matika te približila proces očuvanja i upisa umijeća plovidbe latinskim i oglavnim jedrima duž hrvatske obale u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Udruga-Associazione “Kuća o batana-Casa della batana”: S novim predsjednikom i rukovodstvom ususret trećem desetljeću očuvanja rovinjske batane
Za članove Udruge-Associazione i djelatnike Ustanove-Istituzione “Kuća o batani - Casa della batana” jesen je donijela promjene s kojima očuvanje rovinjske maritimne nastavlja ploviti nošeno osnaženim vjetrom. Novi predsjednik, novi izvršni odbor i izmjene u statutu rezultati su nedavno održane skupštine Udruge- Associazione “Kuća o batani - Casa

Veseli činjenica da je Istarska županija – Regione Istriana prepoznala napore Udruge-Associazione i Ustanove-Istituzione “Kuća o batani – Casa della batana” koje upravljaju Ekomuzejom-Ecomuseo te mu je i ove godine odobrena financijska podrška za međunarodnu suradnju.

Iskustva Ekomuzeja-Ecomuseo “Kuća o batani – Casa della batana” Tamara Nikolić Đerić prezentirala je i na ICOM SEE konferenciji o održivom razvoju koja se održala polovicom listopada u Bukureštu povodom 20. godišnjice Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Tijekom listopada gostovala je i u Širokom Brijegu gdje je kao zamjenica predsjednika UNESCO NGO Foruma govorila o aktivnostima Foruma i mogućnostima koje pruža za razvoj i promociju udruga jugoistočne Europe u kontekstu očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

Uz Adriatic PorTLand, Udruzi je po prvi put odobren i jedan četverogodišnji Creative Europe projekt. Upravo sam se vratila s Kick-off meetinga održanog u Belgiji u Mechelenu gdje smo s partnerima iz Italije, Poljske, Švedske i dakako Belgije dogovarali metodološki okvir prvih istraživanja koja započinju već u travnju, a tiču se etičke i održive integracije nematerijalne kulturne baštine u turističke ponude uključenih gradova.

- Ovom prilikom svakako bih spomenula i jedan vrlo važan projekt na svjetskoj razini odrađen 2022. godine pod nazivom „Crafting the sea – Oblikovanje mora“ na kojem su mi suradnici bili Luca Privileggio, inače i član naše Udruge-Associazione, te dr.sc. Mirta Smodlaka Tanković kao predstavnica Centra za istraživanje mora u Rovinju-Rovigno – Institut „Ruđer Bošković“. „Crafting the sea – Oblikovanje mora“ dio je globalnog projekta ‘Sea beyond project on ocean sustainability as a precautionary measure in face of the COVID 19’, kojim su se Ekomuzej- Ecomuseo “Kuća o batani – Casa della batana” i Centar za istraživanje mora u Rovinju-Rovigno -Institut „Ruđer Bošković“ pridružili globalnim nastojanjima očuvanja mora u kontekstu UN-ovog Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.-2030.). Pod pokroviteljstvom Regionalnog ureda za znanost i kulturu UNESCO-a u Europi, projekt je imao za cilj promociju lokalnog znanja o moru i edukaciju najmlađih sugrađana o važnosti mora za budućnost planeta - naglasila je Tamara Nikolić Đerić.

Sve međunarodne aktivnosti i projekte moguće je pratiti na Facebook stranici Ekomuzeja- Ecomuseo ‘Kuća o batani – Casa della batana’ te na službenoj web stranici Ekomuzeja.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.