2 min. čitanja

EKOLOŠKA KATASTROFA POD KONTROLOM Najveći dio naftnog onečišćenja u Premanturi je očišćen!

EKOLOŠKA KATASTROFA POD KONTROLOM Najveći dio naftnog onečišćenja u Premanturi je očišćen!
Foto: Istra 24/Dean Mladenović

Zrakoplov je danas ujutro preletio cijele područje i izviješteno je da nije uočeno niti jedno onečišćenje.

Na današnjoj konferenciji za medije povodom jučerašnjeg velikog ekološkog incidenta do kojega je došlo zbog ogromne količine naftnih derivata koji su nošeni jakim jugom došli do autokampa Stupice, te zahvatili još dvije obližnje uvale Lokva i Dražice u dužini od oko jednog kilometra, kapetanica Lučke uprave Pula Dolores Brenko Škerjanc je izjavila da je najveći dio onečišćenja očišćen i da je sada angažirana specijalna tvrtka za uklanjanje ostataka zagađenja, javlja Istra24.

Zadovoljan razvojem situacije bio je i županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac. Potvrdio je da je onaj najbitniji dio onečišćenja uklonjen do večernjih sati, i da su zaštitne upijajuće brane izvučene iz mora, ali da će se preventivno postaviti druge brane.

- Zrakoplov je danas ujutro preletio cijele područje i izviješteno je da nije uočeno niti jedno onečišćenje. Mogu samo izraziti zadovoljstvo da je jučer preko stotinu ljudi, od vatrogasaca, djelatnika Općine Medulin, Javne ustanove Kamenjak, dvadesetak mještana i njihove barke zajedno s vatrogasnim plovilima. Pokazali smo da sustav u Istri djeluje i da je reakcija učinjena uspješno i na vrijeme, poručio je Kozlevac.

Kupanje u moru nije zabranjeno, ali da se ne preporučuje dok traje akcija čišćenja.

Detalji onečišćenja još su nepoznati

Ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Slobodan Belević naglasio je da se čišćenje nastavlja i da specijalna firma uklanja ostatke, a da će oni na terenu i dalje pratiti situaciju.

Na novinarski upit o kakvoj je vrsti zagađenja riječ, Brenko Škerjanc je izjavila da su uzorci izuzeti i da će tek nakon analize znati o kakvim se ugljikovodicima radi, te naglasila da još uvijek ne znaju izvor zagađenja, osim da je došao nošen južnim vjetrom i da nakon sanacije ne bi trebalo biti većeg utjecaja na okoliš.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

EKOLOŠKA KATASTROFA U PREMANTURI Ogromna naftna mrlja, sve službe su na terenu
PREMANTURA/MEDULIN - Plutajuća naftna mrlja uočena je danas u moru na samom jugu Istre, kako je Morski HR prvi izvijestio i preplavila je obalu kod rta Kamenjak i Premanture. Općina Medulin obaviještava mještane kako je jutros u ranim jutarnjim satima u AC Stupice uočena plutajuća tvar koja mirisom i
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.