3 min. čitanja

EKOLOŠKA KATASTROFA Još uvijek nije uklonjen mazut i katran kod Ližnjana

EKOLOŠKA KATASTROFA Još uvijek nije uklonjen mazut i katran kod Ližnjana
Foto: MMPI

Uskoro će biti godina i pol dana od ekološke katastrofe koja se je dogodila na priobalju Ližnjana pa sve do obala podno Šišana.

Neposredno nakon ovog velikog ekološkog incidenta organizirana su čišćenja priobalja od ogromnih količina naftnog derivata koji se je sve više stvrdnjavao na stijenama na granici plime i oseke, piše Istra24.

Mještani Ližnjana i Šišana upozoravaju da se na području koje je bilo zahvaćeno ekološkom nesrećom i dalje vidi mnoštvo katraniziranih tragova, te navodi da isprike o vjetrovima i valovima nisu opravdanje da se nešto ne poduzme jer zima je prošla, a sezona samo što nije krenula.

Iako se veliko čišćenje najavljivalo još prošlu jesen,izgleda da se nije previše toga napravilo.

- Prošlo je četiri mjeseca, a i dalje se ništa ne događa po pitanju čišćenja nafte. Prije im je 'skuža' bila vjetar, što je sada? Vjetra je uvijek bilo i bit će, kao što ima dana s vjetrom i bez. Po meni, kada nemaju ništa pametnije za reći, moraju izmišljati opravdanja, uskoro će sezona, a sve je i dalje crno od nafte - požalila se tako jedna građanka.

Na samoj lokaciji vidljivo je da od Uvale Kuje pa sve do obala Šišana postoji još tisuće katraniziranih tragova onečišćenja kao podsjetnik na ekološku katastrofu.

Na samom ulasku u Uvalu Kuje pokraj vezova za barke vidljivo je mnoštvo tragova po stijenama i kamenju, te se trag katrana može pratiti sve do obala Šišana. Postavlja se pitanje, kada nadležni namjeravaju početi sa sanacijom jer mnogi žitelji Ližnjana i Šišana upozoravaju da preko ljeta ne mogu staviti ručnik na obalu jer odmah bude umazan s katranom.

Što je uzrokovalo cijeli problem?

Istarska je županija za sanaciju onečišćenja s mora i morskog okoliša na području Općine Ližnjan uložila sredstva u iznosu od 1.002.324 eura. Ti su troškovi namireni od HEP - Proizvodnja d.o.o. Zagreb na temelju "Sporazuma o načinu namirenja troškova sanacije onečišćenja morskog okoliša Općine Ližnjan u Istarskoj županiji".

Tada su iz Istarske županije naveli da je Sporazumom između ostalog utvrđeno je da je na temelju raspoložive dokumentacije razvidno da se onečišćenja zabilježena na plažama s područja Općine Ližnjan u Istarskoj županiji značajno podudaraju s uzorkom mazuta uzetog iz Termoelektrane Rijeka. Navedeno ukazuje na mogućnost da potječu iz istog izvora te se u skladu s time uređuje način namirenja realiziranih te budućih troškova u dijelu u kojemu se odnosi na područje Općine Ližnjan.

Ipak, za sada krivac za ekološku katastrofu službeno nije poznat iako je potvrđeno da je nemala sredstva za sanacaiju namirio HEP Proizvodnja d.o.o.

J.T.

Otkriven uzrok onečišćenja obale u Ližnjanu i Kostreni: “Nije došlo s brodova!”
LIŽNJAN - Kapetanica mjerodavne pulske Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc potvrdila je novinarima kako je analizom utvrđeno da su uzorci onečišćenja uzeti s plaža u Ližnjanu i na području Kostrene na Kvarneru isti! Govoreći o daljnjim aktivnostima i čišćenju mora i morskog okoliša nakon onečišćenja 9. studenoga na području općine
MAZUT POKRIO PLAŽE Zagađenje mora u Ližnjanu - Što se događa?
LIŽNJAN - Teška crna mrlja pokrila je nekoliko plaža uz obalni pojas Ližnjana u Istri. - To je u uvali Kuje u Ližnjanu (Istra). Ima baš puno “toga” i smrdi po “nafti” bit će nekakav “mazut” iz teretnog broda, trenutno jedino teretni brod koji je iz smjera vjetra (puše jaka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.