2 min. čitanja

EK usvojila program za Hrvatsku u okviru Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu - Ulagat će se i u održivo upravljanje u Jadranu

EK usvojila program za Hrvatsku u okviru Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu - Ulagat će se i u održivo upravljanje u Jadranu
Foto: Boris Kačan

Europska komisija je u utorak usvojila program za Hrvatsku u okviru Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EFPRA) vrijedan 348 milijuna eura, od čega je 243,6 milijuna europskih sredstava.

Sredstava su u sljedećih šest godina namijenjena za održivo ribarstvo, akvakulturu i preradu te održivo plavo gospodarstvo u obalnom području.

- Program za Hrvatsku značajno će ubrzati tranziciju prema održivom korištenju prirodnih resursa, podržati zaštitu i obnovu vodene bioraznolikosti, kao i promicati niskougljičnu akvakulturu i preradu. Također će potaknuti zelenu i digitalnu transformaciju, pridonijeti vitalnosti obalnih zajednica i ojačati održivo upravljanje morem - rekao je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

U programu je predviđeno da 46,4 posto sredstava ide za održivo ribarstvo, 39,6 posto za održivu akvakulturu, preradu i marketing, 13,6 posto za održivo plavo gospodarstvo i 0,4 posto za jačanje međunarodnog upravljanja oceanima.

Program, između ostaloga, predviđa privremeni i trajni prekid ribolovnih aktivnosti kako bi se pomoglo u postizanju ravnoteže između kapaciteta flote i mogućnosti ribolova; otkup prava ribara na ribolov određenim alatima kao pomoćnog alata za postupno ukidanje određenih vrsta ribolova; ulaganja u poboljšanje infrastrukture ribarskih luka kako bi se olakšala provedba obveze iskrcaja; proširenje pokrivenosti morskim zaštićenim područjima radi podrške ekološkim ciljevima; ulaganja za potporu dekarbonizaciji industrije, ulaganja u selektivnost alata za isključivanje hvatanja vrlo male ribe i izbjegavanje neželjenog ulova; učinkovitu kontrolu i provedbu pravila ribarstva i sveobuhvatne aktivnosti prikupljanja podataka.

U akvakulturi su predviđena ulaganja u povećanje produktivnosti, otpornosti, kružno gospodarstvo i prilagodbu klimatskim promjenama; u energetsku učinkovitost i dekarbonizaciju u akvakulturi; jačanje konkurentnosti i poticanje inovativnosti, te diverzifikaciju djelatnosti.

U području održivog plavog gospodarstva poticat će se razvoj gospodarskih aktivnosti povezanih s plavim gospodarstvom podupiranjem zajednica ovisnih o ribarstvu diljem Hrvatske.

Ulagat će se i u održivo upravljanje u Jadranu, unaprjeđenjem znanja o stanju morskog okoliša, povećanjem kvalitete podataka i kroz razvoj sustava razmjene informacija za pomorski nadzor i promicanje suradnje obalne straže, prenosi N1.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Kako uloviti manje, a zaraditi više? Ponovno otkrivanje mediteranskog ribolova
Mali ribari čine polovicu svih zaposlenih u europskom ribarskom sektoru. Ipak, kada je riječ o kreiranju politika, često se zanemaruju u korist industrijskih organizacija. Međutim, suočavaju se s istim ekološkim i gospodarskim izazovima kao i svi drugi, a u Hrvatskoj i Grčkoj mali ribari pronalaze…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.