2 min. čitanja

Dvije godine pulskog EKO LAB-a – srednjoškolci koji otpad pretvaraju u umjetnost

Dvije godine pulskog EKO LAB-a – srednjoškolci koji otpad pretvaraju u umjetnost
Foto: Udruga Zona

PULA – Od 2019. godine traje provedba projekta EKO LAB, za koji su sredstva osigurana od Ureda za druge Vlade RH u sklopu Hrvatsko-švicarskog programa suradnje. Voditelj projekta bila je porečka udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja, s partnerima Gimnazijom Pula, Tehničkom školom Pula, Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula te Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika.

Mladi su kroz projekt učili o problemu plastičnog otpada, vrstama plastike, smanjenju uporabe plastike, njenom recikliranju te o inovacijama u tom području. Učili su o procesima nastajanja novih proizvoda – od razumijevanja problema do stvaranja prototipa – te o društveno odgovornom poslovanju. Što je najvažnije, dobili su uvjete i za hands-on učenje.

Foto: Udruga Zona

Naime, u sklopu projekta adaptiran je nekorišten prostor unutar škole te su iznajmljeni mali strojevi za recikliranje plastike – perilica i sušilica, drobilica te ekstruder za filament. Mladi su se tako upoznali s procesom recikliranja, a korišteni su i 3D printeri za prototipove proizvoda koje su osmislili tijekom projekta. Cijeli je proces predstavljen na završnoj izložbi u Hrvatskom udruženju interdisciplinarnih umjetnika (HUiU), u sklopu EKO WEEK-a tj. tjedna održivog razvoja.

– Reciklaža trenutno možda nije najsretnije rješenje za problem plastičnog otpada. Međutim, ukoliko mladi budu mogli dovoljno rano učiti o tim procesima, eksperimentirati, promišljati i griješiti, moći će i dovoljno brzo osmisliti bolja rješenja. Imati mogućnost raditi na strojevima otvara mnoge mogućnosti za razvoj budućih ideja – ističe Petra Počanić iz porečke Zone.

Projekt je osmišljen kao suradnja triju škola, s mladima koji posjeduju različite vještine, a povezuje ih ono zajedničko – zaštita prirode i odgovornost prema zajednici. Projekt je za svoju kampanju osvještavanja o problemu plastičnog otpada osvojio zlato na European Green Awardu.

Foto: Udruga Zona

Kampanja je odabrana i za izložbu u sklopu prestižnog festivala Cannes Lions te se našla u društvu društveno odgovornih projekata Great Ads for Good koje odabire međunarodna neprofitna organizacija ACT Responsible.

Izložba uključuje najbolje svjetske radove isključivo u domeni društveno odgovornih projekata nevladinih i dobrotvornih organizacija te tvrtki, i to u područjima solidarnosti, ljudskih prava, obrazovanja i okoliša.

Gimnazija Pula je osigurala nastavak projekta kroz natječaj Central European Initiative. U konkurenciji od više od 70 škola, pulski projekt „Plastic scholastic: towards better education and innovation on environmental sustainability“ se našao u 3 najbolja te dobio potporu od 20.000,00 eura. U planu je dodatno opremanje EKO LAB-a 3Devo strojevima za recikliranje i stvaranje još boljih uvjeta za mlade u pulskoj gimnaziji.

Mladi će nove proizvode osmisliti zajedno s Lokalnom akcijskom grupom u ribarstvu „Istarska batana“. Kroz projekt učenici i učenice dobit će bolje razumijevanje ciljeva održivog razvoja UN-a, procesa zajedničkog stvaranja i rada na zajedničkom cilju za dobrobit lokalne zajednice. Učit će o novim vještinama i kompetencijama te zajedničkim snagama stvarati nove proizvode, promicati društvenu odgovornost i postati nositelji pozitivnih promjena u svojoj lokalnoj zajednici i šire.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.