3 min. čitanja

Dvanaest žena i jugo u jedrima -Cilj 2. pulska full moon regata

Dvanaest žena i jugo u jedrima -Cilj 2. pulska full moon regata
Foto: More screenshot

Dvanaest žena, dvadeset metarski maksi, jugo u jedrima, smjer jugoistok, cilj 2. pulska full moon regata! Pedeset milja od Izole do Pule jedina šansa za trening i međusobno upoznavanje jedriličarki skupljenih iz 9 europskih zemalja. Izazvala ih je iskusna skiperica Petra Kliba, koja je s 19 već sama oplovila svijet.

Sa Steffi i Melanie prejedrila je Atlantik i Baltik, s Vanom se nadmetala u match raceu. S obale Baltika stigla je Liga, iz Švedske Clara, a iz Austrije Julija za kojoj je puno jadranskih regata. I na kraju šećer - dame koje to nisu planirale i pulske mame s Bunarine koje su na jedrenje dovele djecu a onda zapele i same.

Ne znaju se, upoznaju se na brzinu, to ćete raditi danas na brodu.

- Imate 9 sati vremena da to naučite, sutra je regata i to morate znati - rekla je Petra Kliba.

- Zaista smo jedrile i forsirale, ali smo se i zabavljale. Osobito nas dvije koje su morali razdvajati jer smo se previše smijale - kazala je za emisiju More Melanie Aalburg iz Njemačke.

- Moj djed je bio jedriličar, a ja jedrim cijeli život, sa svojom sestrom, prijateljima, roditeljima, u raznim ženskim timovima. Naravno i s Petrom preko Atlantika - dodala je Steffi Edeler iz Nizozemske.

Drago mi je da sam u svojim prošlim jedriličarskim godinama imala sreću jedriti s Petrom i jako me veseli što me ponovno pozvala jedriti sa sobom u ovom velikom projektu - kazala je Vana Vlastaki iz Grčke.

- Kad sam čula da Petra poziva djevojke na ovo iskustvo, bila sam tako uzbuđena da sam joj poslala poruku u 2 sata iza ponoći - izjavila je Liga Platais iz Latvije.

- Od 2007. sam na Jadranu kao skiperica. Sudjelovala sam u mnogim regatama u Hrvatskoj. Ovdje sam gotovo kao doma! Inače sam skiperica na brodu s muškarcima, pa je ovo posebna situacija za mene, samo sa ženama na brodu - ispričala je Julia Koch iz Austrije.

- Ne mislim da je puno žena ovdje. Bila sam u različitim timovima, pa i na svom radnom mjestu. Mislim da je jedini ključ – poštovanje - kazala je Viktoria Galla iz Mađarske.

- Dolazim iz tipične švedske jedriličarske obitelji. Moji roditelji su jedrili, osobito tata koji se puno natjecao, profesionalno i amaterski. Dakle, vjerojatno nisam imala drugog izbora - priča Clara Svensdotter iz Švedske.

Nakon noćne regate na kojoj je očekivano slavio najveći CleanSportOne s 12 žena praćenih nenametljivo muškim okom vlasnika broda, slijedilo je dnevno odmjeravanje snaga s Kvarnerom. Prema Cresu malo je nedostajalo vjetra, što je odlično odgovaralo novopečenim jedriličarkama.

Različite priče su ih odvele u jedrenje

Ines je iz Zagreba u Pulu potjerao potres, Lena se iz Njemačke već preselila na Jadran, rođena Sarajka dugo je na pulskoj adresi a prema vlastitom priznanju pomalo tvrdoglava Tatjana, morala je popustiti pred jačom od sebe!

- Trebalo je malo olakšati, Petra nije dala, ne tu je bilo ne možeš tako nego moraš ovako. Meni je na moru lijepo i tu je sloboda - rekla je Tatjana Modrušan.

- Pa bila sam na jedrilici i prije ali nikad nisam naučila jedriti i onda hajde došao potres i rekla sam sad je vrijeme da upoznam Petru. Znala sam za Petru u teoriji i rekla idem se ja odmoriti na Bunarinu. Idem na jedrilicu u siječnju i tako smo počeli zajedno jedriti i evo me ovdje - ispričala je Ines Hudobec.

- Ja oduvijek volim more i želim uživati u slobodi koju more pruža i zemlju vidjeti jedreći! Ne volim motorne brodove jer su previše glasni. Uživam u osjećaju vjetra i jedrenja - izjavila je Lena Borcherding iz Njemačke.

- Ja sam rođena Sarajka iako sam u Hrvatskoj cijeli život i obožavam more, tako da ljubav prema moru je oduvijek! S Petrom sam počela ovdje ozbiljno jedriti, kazala je za More Azra Šljivo iz Sarajeva.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.