2 min. čitanja

Dubrovnik vrvi turistima ali i građevinskim skelama

Dubrovnik vrvi turistima ali i građevinskim skelama
Foto: Regionalni dnevnik / HRT

DUBROVNIK - Dubrovnik već vrvi turistima, a u isto vrijeme, brojne su fasade u povijesnoj jezgri okovane građevinskim skelama. Riječ je o nužnim radovima na obnovi baštine, koji se izvode čak i ispod samog Straduna.

Bogatstvo dubrovačke spomeničke baštine velikim je dijelom skriveno iza građevinarskih skela. No, radovi na obnovi povijesnih znamenitosti nužni su i nerijetko se moraju odvijati bez prekida.

- Trenutno Zavod ima tri velika projekta. Jedan je protupotresna obnova bloka zgrada na Stradunu, drugi je konstruktivna obnova naše palače Sponza i treći je energetska obnova zgrade bivšeg zatvora na lokalitetu Pustijerna - kazala je za Regionalni dnevnik ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić.

Pravog vremena za radove u Dubrovniku gotovo i nema.

- U prvim tjednima studenoga mjeseca lagano ulazimo u vrijeme Zimskog festivala i tad je nezgodno raditi, pa odmah iza Zimskog festivala dolazi Sveti Vlaho pa je i tad nezgodno raditi. Iza svetog Vlaha imamo neko malo razdoblje i onda dolazi zapravo predsezona, pa je onda opet i tad nezgodno raditi - poručio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Turisti su ipak puni razumijevanja.

- Možda su i mogli odabrati primjerenije vrijeme za radove, ali, da budem iskren, ne primjećujem ih. Koliko vidim, svi posjetitelji uživaju, vrijeme je savršeno, dosta je i televizijskih ekipa, očito svi govore o ovom mjestu - dodao je Steve iz Velike Britanije.

- Mislim da je dobro što se radi na obnovi spomeničke baštine, kako bi ostala generacijama koje dolaze, u očuvanom stanju. Ipak je riječ o starijem gradu i vidjeti radove nimalo mi ne smeta - rekao je Kyle, SAD.

Svi ovi turisti koji šetaju Stradunom zapravo nisu svjesni da se radovi odvijaju i ispod njih. Naime, u tijeku je sanacija kanala mješovite odvodnje ispod samoga Straduna i to prvi put nakon sedamdeset godina.

Uistinu nataložilo se svega tamo, dakle, raznoraznih prljavština, od '79. kad se obnavljao grad nakon potresa pa dalje, ratnih razaranja, od šuta pa dalje, sve je to završilo u tim kanalizacijskim cijevima i ovom sanacijom ćemo to sve iščistiti, naglasio je gradonačelnik Dubrovnika.

Radovi na obnovi kanala nastavit će se i nakon sezone, dok će većina ostalih radova biti dovršena do sredine lipnja, piše HRT.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.