1 min. čitanja

Duboko u unutrašnjosti otoka otkriven dosad najveći fosil morskog zmaja

Duboko u unutrašnjosti otoka otkriven dosad najveći fosil morskog zmaja
Foto: Screenshot/Youtube/BBC

Najveći ikad pronađeni fosilizirani dinosaur na teritoriju Velike Britanije otkriven je u veljači prošle godine, u Prirodnom rezervatu vode Rutland, tijekom radova na uređenju akumulacije. Deset metara dugi morski grabežljivac identificiran je kao Ihtiosaur.

Da nešto “čudno” viri iz zemlje prvi je uočio radnik u rezervatu Joe Davis, koji je odmah alarmirao upravu parka. Ni u snu nije mislio da će otkriti nešto što u Velikoj Britaniji još nije otkriveno.

– Na prvu se činilo kao da je riječ o nakupini kamenja, no kad sam bolje pogledao učinilo mi se da su iskopine organskog podrijetla. Sigurni u to postali smo tek kad smo daljnjim iskopom uočili čeljusnu kost – ispričao je BBC-u Davis.

Na lokaciju su pozvani paleontolozi koji su otkrili da fosilizirani ostaci pripadaju ihtiosauru, toplokrvnom morskom grabežljivcu duljine od oko 25 metara, koji je udisao zrak i živio u periodu od prije 250 do 90 milijuna godina, piše BBC koji će televizijski prilog o ovom značajnom nalazu emitirati sutra.

Riječ je o otkriću bez presedana, najvećem u britanskoj paleontološkoj povijesti, poručio je paleontolog Dean Lomax sa Sveučilišta u Manchesteru.

– Ovakve fosile obično smo otkrivali duž obale, nikada toliko duboko na kopnu – poručio je osvrčući se na činjenicu da su ostaci najvećeg morskog zmaja ikad otkrivenog u Ujedinjenom Kraljevstvu pronađeni 50-ak kilometara od obale. Razina mora je prije 200 milijuna godina bila puno viša od današnje, a područje na kojem je otkriven fosil morskog zmaja nikad ja bila plićina.

Radovi na iskapanju gotovo jednu tonu masivnog vrijednog fosila bili su komplicirani i dugotrajni, a uprava rezervata u potrazi je za financijskim sredstvima kako bi ihtiosaur ostao konzerviran na lokaciji na kojoj je pronađen, kako bi u njegovim ljepotama mogli uživati brojni posjetitelji rezervata.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.