2 min. čitanja

Državni tajnik: “Šest je sumnjivih jahti detektirano u hrvatskim lukama, a koje se vezuju za Ruse”

Državni tajnik: “Šest je sumnjivih jahti detektirano u hrvatskim lukama, a koje se vezuju za Ruse”
Foto: RTL / Screenshot

O sankcijama Rusima bliskim Putionovu režimu u RTL-u Danas govorio je državni tajnik Ministarstva financija Stjepan Čuraj. Rekao je da je od ukupno 950 oligarha na listi pod sankcijama Europske unije, njih 680 je još 23. veljače detektirano kao oni koji imaju direktne ili indirektne veze s Hrvatskom.

O procijenjenoj vrijednosti njihove imovine, tvrdi, teško je govoriti, a po pitanju pokretnina kaže da je šest potencijalno sumnjivih jahti detektirano i postupak je u tijeku.

Govorio je i o slučaju jahte u Betini na otoku Murteru, a Čuraj kaže da ne zna konkretno je li u vlasništvu, ali osim Murtera, govori, tu su i druge luke. Objasnio je proceduru pa naveo da kada se utvrdi da je u vlasništvu, u posjedu ili pod kontrolom osobe stavljene na listu, onda se ista zamrzava pa izlati lučka kapetanija i zabranjuje se isplovljavanje. Pretpostavlja da će tako biti slučaj i u Betini.

Spomenuo je i jahtu u Rijeci koja je medijski poznata, te potvrdio da ta jest zamrznuta.

Bivša jahta Putinova prijatelja na vezu u riječkoj luci, Ukrajinci zaprijetili: “Zapalite je!” – Kapetan: “Prodana je!”

Upitan oko zvučnih imena, govori da je najzvučniji Abramovič, a upitan je li na listi i tajkun Vekselberg koji posluje u Dubrovniku i čiju imovinu blokira SAD tvrdi da se našao na listi SAD-a, ali na ovoj od jučer, nije.

Što se tiče posljedica za biznise tih ljudi, a samim time i za zaposlenike, državni tajnik govori da postoji postupak i jasne smjernice. “Moramo jasno odvojiti tvrtku od vlasnika da je ne može ekonomski koristiti i imati financijske koristi, a njoj omogućiti da radi jer je to nama u cilju”, kaže.

Naposljetku, odgovorio je i na pitanje što s oduzetom imovinom i idejama koje dolaze iz Britanije dolaze da se ta imovina stavi u funkciju za prihvat i zbrinjavanje izbjeglica, govori kako su sankcije Rusiji propisane odredbom iz 2014. godine i ona utvrđuje da se imovina zamrzava i ni za što se drugo ne koristi. Da odluče koristiti na drugi način, kaže kako bi se odredba trebala mijenjati.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Abramovičeva jahta potražila utočište u Jadranu
Jurica Gašpar za RTL Potragu: “Teško je utvrditi vlasnike jahti, jer se mnoge registriraju na firme, žene ili ljubavnice”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.