2 min. čitanja

Državni tajnik Bilaver na 13. Plenarnoj sjednici Foruma europskih obalnih straža

Državni tajnik Bilaver na 13. Plenarnoj sjednici Foruma europskih obalnih straža
Foto: MMPI

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver sudjelovao je u utorak, 6. rujna u Splitu na 13. Plenarnoj sjednici Foruma europskih obalnih straža.

Plenarna sjednica, koja se održava 6. i 7. rujna u Splitu u organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske te pod pokroviteljstvom Europske komisije, završna je aktivnost hrvatskog predsjedanja Forumom, a tijekom sjednice održat će se svečana primopredaja predsjedanja Forumom Kraljevini Belgiji.

Naime, Forum europskih obalnih straža (European Coast Guard Functions Forum – ECGFF) samostalna je, neovisna, neobvezujuća i nepolitička organizacija koja se temelji na dragovoljnom pristupu članova, koji su nositelji funkcija obalne straže ili ekvivalentnih organizacija pomorskih zemalja članica Europske unije i pridruženih članica Schengenskog prostora. Republika Hrvatska Forumom predsjeda od 1. srpnja 2021. do 7. rujna 2022. godine i tijekom njenog predsjedanja održane su tri tematske radionice te jedan sastanak radne skupine. Tajništvo hrvatskog predsjedanja vodi Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH), a supredsjedatelji su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI), Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Ministarstvo poljoprivrede (Uprava ribarstva).

Na sjednici, uz predstavnike dvadeset država članica Foruma, sudjeluju predstavnici Glavnih uprava Europske komisije (Uprava za Pomorstvo i ribarstvo – DG MARE, Uprava za migracije i unutarnje poslove – DG HOME i Uprava za mobilnost i promet – DG MOVE) i predstavnici EU agencija, kao što su European Border and Coast Guard Agency (FRONTEX), European Fisheries Control Agency (EFCA) i European Maritime Safety Agency (EMSA), a nacionalni sudionici sjednice članovi su Međuresornog predsjedništva Foruma - predsjedatelj načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić i supredsjedatelji, Mirna Kovač Bašić iz Ministarstva unutarnjih poslova, kap. Siniša Orlić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Mario Rogošić iz Ministarstva poljoprivrede te članovi Projektnog ureda Foruma.

Istaknimo kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u veljači ove godine, u suradnji s EMSA-om (European Maritime Safety Agency), organiziralo radionicu na temu uporabe dronova u pomorskom nadzoru "Remote Piloted Aircraft Services for Maritime Surveillance", a ishodi radionice prezentirani su u sklopu programa Plenarne sjednice. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nositelj je 7 od ukupno 11 funkcija obalnih straža, a to su: sigurnost na moru, sigurnosna zaštita luka i brodova, nadzor i upravljanje pomorskim prometom, zaštita morskog okoliša, traganje i spašavanje na moru, pomorske nesreće te izvanredni događaji na moru.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pomorska vježba COASTEX 22 u Bračkom kanalu
Trodnevni skup europskih obalnih straža, na kojem su predstavnici 20 zemalja i Europske komisije, održava se u Splitu. U bračkom kanalu održana je i pomorska vježba. Uz brodove hrvatske Obalne straže u pomorskoj vježbi sudjelovali su i specijalizirani brodovi europskih agencija za nadzor ri…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.