2 min. čitanja

Državni inspektorat kreće u nadzor bespravne gradnje u Istri. Tko je slijedeći?

Državni inspektorat kreće u nadzor bespravne gradnje u Istri. Tko je slijedeći?
Foto: Arhiv

ROVINJ – Je li konačno stigao kraj bjesomučnoj i nekontroliranoj bespravnoj gradnji koja se otela kontroli diljem obale, a osobito u Istri? Upravo se u ovoj turistički najuspješnijoj županiji u Hrvatskoj bespravna gradnja potpuno otela kontroli, a o toj temi bilo je riječi na danas održanom sastanku predstavnika Državnog inspektorata i jedinica lokalne samouprave u Istri.

Na sastanku u Rovinju govorilo se o uklanjanju i zaustavljanju bespravne gradnje na poljoprivrednom i šumskom zemljištu te zaštićenom obalnom pojasu. Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga tom je prilikom iznio suštinu problematike nekontroliranog divljanja slučajeva devastacije prostora te je naglasio nužnost operativnog i složnog djelovanja kako bi se tom problemu konačno stalo na kraj.

Foto: Bespravni objekt na poljoprivrednom zemljištu/Grad Rovinj

Saborski zastupnik Anton Kliman upozorio je na neodrživost trenutačnog stanja te je istaknuo kako su u 99% slučajeva upravo stranci glavni krivci za bespravnu gradnju. Podsjetio je i kako je Ministarstvo poljoprivrede pristalo uvesti u novim izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, zabranu parcelacije kojom će se djelomično spriječiti velik broj pokušaja gradnje na poljoprivrednim terenima.

Na sastanku je iznesen zabrinjavajući podatak da svaka jedinica lokalne samouprave godišnje ima do 300 slučajeva bespravne gradnje, a nakon 2018. godine na pojedinim je područjima niknulo i na tisuće takvih objekata.

Foto: Bespravna kuća na poljoprivrednom zemljištu/Grad Rovinj

Dogovoreno je kako će u organizaciji Državnog inspektorata i jedinica lokalne samouprave na čitavom području Istre biti proveden detaljan nadzor, a sve s ciljem izvršavanja rješenja o uklanjanju građevina za koje je izdan pravomoćni akt, a nestašni graditelji bit će i novčano kažnjeni.

U planu je i jača suradnja s komunalnim redarima, najavio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

– Zajedničkim angažmanom možemo značajno umanjiti devastacije prostora i okoliša kako na području Istarske županije tako i na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. Pravovremeno i učinkovito konzumiranje zakonskih ovlasti svih navedenih strana jedini je način postizanja našeg zajedničkog cilja, suzbijanje bespravne gradnje – poručio je Mikulić koji doduše ovu temu dosad nije previše aktualizirao.

Koliko će se sva obećanja od strane Državnog inspektorata uistinu i provoditi, tek ćemo vidjeti.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog bespravne gradnje na rtu Kamenjak Premanturu oblijepili “sramotom”
Epidemija bespravne gradnje – Iz Ministarstva nam potvrdili: Neće biti novog vala legalizacije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.