1 min. čitanja

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre odlučilo educirati iznajmljivače glede prilagodbe smještaja

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre odlučilo educirati iznajmljivače glede prilagodbe smještaja
Foto: Pixabay/Ilustracija

Sve je više zahtjeva za smještaj od osoba s invaliditetom. Stoga je Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre odlučilo educirati iznajmljivače - kako smještaj bolje prilagoditi gostima s invaliditetom.

Mirjana i Mile Vojinović svoj su privatni smještaj već prilagodili osobama s invaliditetom, i to prema pravilniku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

- Tu je dupli rukohvat s visine 60-90 zaobljen i prilagođen visini rampi koja je u padu - rekao je Mile Vojnović, privatni iznajmljivač.

- Razne druge stvari kao što su visina utičnica, razvodne ploče, prekidači, okretišta u sobama znači prostor da se čovjek može okrenuti s kolicima i tome slično, naravno najveća prilagodba kod nas je barem bila u kupaoni - rekla je Mirjana Vojnović, privatna iznajmljivačica.

Privatnih je smještajnih objekata u Puli 3100. Projektom ACCESS želi se saznati točan broj smještajnih objekata prilagođen osobama s invaliditetom.

- Motiv je da saznamo koliki je broj iznajmljivača uopće nekakve određene uvjete u svom smještaju prilagodio, koji bi eventualno mogli prihvatiti osobe s invaliditetom - rekla je Sandra Lorenzin, dopredsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istrea.

Uz to što se uređenjem smještaja za osobe s invaliditetom postaje konkurentniji na tržištu, važna je i socijalna komponenta.

- To su gosti koji putuju u pred i posezoni, većinom ne putuju sami i imaju pratitelje. Imaju i neke posebne potrebe, koje je potrebno valorizirati i na kraju krajeva produžiti sezonu u svom objektu - istaknula je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule.

- Da razvijemo svijest o važnosti pristupačnog turizma i da polako počnemo graditi pristupačan turizam. Ljudsko je pravo putovati i imati turističko putovanje na jednakoj osnovi sa svima ostalima - naglasila je Dina Konstantin, predsjednica Društva osoba s invaliditetom južne Istre.

Samo su dvije pulske plaže prilagođene osobama s invaliditetom. Prilagodbom prostora Pula, ali i cijeli istarski poluotok okreću se novim trendovima s ciljem pružanja turističkog doživljaja bez barijera, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.