2 min. čitanja

DRUGA STRANA TURIZMA Hvarska obitelj preko noći u susjedstvo dobila bučne klima uređaje: "Posjekli su stara stabla naranče, a više i ne spavamo!"

DRUGA STRANA TURIZMA Hvarska obitelj preko noći u susjedstvo dobila bučne klima uređaje: "Posjekli su stara stabla naranče, a više i ne spavamo!"
Foto: Tonka Alujević

HVAR - Prije šest godina našoj umjetnici i književnici Tonki Alujević život se promijenio preko noći. Najednom se probudila, ona i njezina obitelj, deset metara udaljena od bučnih klimatskih uređaja jačine preko 100 decibela koji su nepodnošljivo bubali 24 sata. Ne samo njima već i susjedima ovo predstavlja moru. Vlasnik je posjekao predivna stabla naranača koje je posadio legendarni hvarski gradonačelnik Avelini i na to mjesto ugurao čilere.

Kod nas se zakon o buci slabo poštuje, oštećeni nije stranka u postupku, nema pravo znati rezultate mjerenja. A kad sam plati certificiranu firmu za mjerenja, snimi buku da to vlasnik objekta ne zna, inspekcija te dokazne grafikone ne uvažava. I ta sapunica traje. U ovih šest godina vlasnik hotela se naplaćao kazni što je za njega čista novčana simbolika. Nešto su na sanaciji buke i radili ali nedovoljno.

Menagment hotela joj je lani obećao sanirati buku do kraja, kakav je valjda u civiliziranom svijetu i red. Angažirali su tvrtku koja se profesionalno bavi saniranjem buke i ona je snimila situaciju na terenu i izradila projekt. Ali onda je sve opet stalo. Sezona je počela i stari problemi su opet tu.

Tonka je u svom stilu, išla toliko daleko da je vlasniku, za sanaciju buke ponudila svoj vlastiti novac jer nije joj, tvrdi Alujević, do prepucavanja, nego do mira. Buka ozbiljno ugrožava zdravlje i nedovoljno se ovom problemu posvećuje pažnje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.