1 min. čitanja

Dronovima do jeftinije i produktivnije poljoprivredne proizvodnje

Dronovima do jeftinije i produktivnije poljoprivredne proizvodnje
Foto: Screenshot

Djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede mr. sc. Darko Lugonja, dipl. ing. agr. Željko Pavlović i mag. ing. agr. Ivan Krušelj održali su ovoga tjedna u Zadru još jednu u nizu edukativnih i demonstracijskih aktivnosti za poljoprivredna gospodarstva iz područja precizne poljoprivrede, primjene geografskog informacijskog sustava (GIS) i inovativnih tehnologija u poljoprivredi.

Demonstraciji u Zadarskoj županiji je prisustvovalo tridesetak poljoprivrednih proizvođača iz županije, a do kraja godine planirano je održavanje još desetak sličnih radionica o preciznoj poljoprivredi diljem Hrvatske.

Cilj predavanja i demonstracijskih aktivnosti je objasniti i približiti tehnologije koje će hrvatskim poljoprivrednicima smanjiti troškove, donijeti značajne uštede repromaterijala, smanjiti broj radnih sati ljudi i strojeva te povećati kvantitetu i kvalitetu uroda.

Uz teorijski dio, održana je i demonstracija rada s tzv. dronovima, modernim bespilotnim letjelicama kojima će se uz pomoć senzora prikupljati podatci na terenu, a što će poljoprivrednicima dati snažniju kontrolu nad poljoprivrednom proizvodnjom te ju učiniti jeftinijom i produktivnijom.

– Kao odgovor na sve veću potražnju te istovremenu potrebu za smanjenjem cijena proizvoda, poljoprivrednicima i agronomima nudi se rješenje implementacije inovativne tehnologije. Među aktivnostima demonstracije tehnologija precizne poljoprivrede, prikazali smo konkretnu primjenu bespilotnih letjelica kojima je moguće efikasnije i preciznije obnavljati različite izvide ili prskanja usjeva, pogledati polja povrća i voća, vinograda i slično i ustanoviti je li se na biljkama pojavila neka bolest, kao i na kojem dijelu polja nedostaje vode ili mineralnih gnojiva, što omogućava ciljano djelovanje i uštede u proizvodnji -naglasio je mr. sc. Darko Lugonja, voditelj Odjela za mehanizaciju i primjenu inovativnih tehnologija u poljoprivredi u Ministarstvu poljoprivrede.

Predavanje i demonstracijske aktivnosti u svrhu prikaza korištenja bespilotnih letjelica, specijaliziranih kamera i dodatne opreme koja se koristi u preciznoj poljoprivredi te programskih rješenja koja služe za obradu dobivenih podataka, organizirana su u suradnji sa tvrtkom Technologic Industry d.o.o. iz Samobora.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.