3 min. čitanja

Dron će dolaziti po uzorke krvi u Preko, ali što kada zapuše jači vjetar?

Dron će dolaziti po uzorke krvi u Preko, ali što kada zapuše jači vjetar?
Foto: Unsplash / Ilustracija

ZADAR - Dron kojeg nabavlja Opća bolnica Zadar, prevozit će krv pacijenata iz Preka do laboratorija na kopnu, no postavlja se pitanje što će biti kada vremenski uvjeti ne budu idealni?

Čini se da službeno ulazimo u razdoblje revolucije na nebu. Terenski robot, točnije dron vrijedan 70.000 eura kojeg nabavlja Opća bolnica Zadar, prevozit će krv pacijenata iz Preka do laboratorija na kopnu.

Jure Brižić, načelnik Općine Preko kazuje kako je svako podizanje kvalitete zdravstvene zaštite pohvalno.

- Našim stanovnicima je to benefit, pogotovo što će sada krv moći vaditi pet puta tjedno, a do sada su to mogli napraviti samo jednom u svojoj ambulanti. Za sve izvanredno morali su ići u Zadar. S dronom ćemo definitivno izbjeći taj tramak odlaska u Zadar - ističe.

Zadarska bolnica pokreće revolucionarni projekt - Uzorci krvi u bolnički laboratorij iz Preka letjet će preko mora
Kroz narednih godinu dana u zadarskoj bolnici trebao bi zaživjeti jedinstveni projekt: iz Preka na otoku Ugljanu uzorci krvi u bolnički laboratorij dostavljali bi se bespilotnom letjelicom odnosno dronom! Projekt je vrijedan oko 70 tisuća eura i u potpunosti bi se financirao europskim novce…

To će biti olakšanje za pacijente, ali i liječnike koji će se tako rasteretiti, jer neće imati onaj jedan dan u tjednu kada im je gužva i navala. Pohvalno od Opće bolnice koja je pokrenula taj projekt, smatra Brižić.

- Koliko imamo saznanja, oni su sada u ishođenju raznih dozvola za letenje i svega ostalog što treba biti zadovoljeno. Dron će navodno imati svoje dvije platforme, jednu u Zadru, drugu na otoku. Sam doleti u Preko, ostavimo mu kutiju s uzorcima krvi, on je vrati nazad u grad i eto, krv je u bolnici za deset minuta. Nadamo se da će funkcionirati - rekao je Brižić za Antenu Zadar.

I sam načelnik se simpatično nasmijao na spomen male bespilotne letjelice na daljinsko upravljanje koja će biti u službi Prečana. Novinare je zanimalo i kako otočani komentiraju dolazak tehnologije 21. stoljeća te jesu li skeptični, hoće li ga prihvatiti kao 'ravnopravnog člana' bodulske zajednice?

- Nama je svima to sada malo neobično, s obzirom na to da je riječ o nečemu potpuno novom. Malo smo skeptični zbog ružnog vremena i puhanja. Dosta vremena puše nekakav vjetar, bilo jugo, bilo bura, maestral preko ljeta…  Ne znamo kako će to funkcionirati, ali treba krenuti. Čini mi se da su već odradili probu s poštom ili tako nešto i to je funkcioniralo. Kako će biti s krvlju, ne znam. Mislim da ćemo morati za prvi put u epruvetice staviti nekakvu tekućinu, ako slučajno padne da ne bude velike štete, da ljude ne bi zvali drugi put da vade krv. Šalim se, naravno - kroz smijeh će Brižić.

Transport krvi trenutno funkcionira tako da komunalni redar pokupi uzorke iz ambulanti, torbu s krvi stavlja na trajekt kojeg u Zadru dočeka vozilo Opće bolnice Zadar. Praznu torbu morskim prijevozom vraćaju nazad i ona je spremna za sljedeći tjedan.

- To za sada funkcionira dobro, ali je problem taj vremeni period koji je dosta dug. Oni krenu kupiti krv u 8.30, dok krv dođe u Zadar bude već 10 sati. Taj dio je problem, kao i samo mućkanje, to se ne može spriječiti budući da se ide autom i trajektom. Dron bi bio stvarno dobro i revolucionarno rješenje. Kako će funkcionirati vidjet ćemo u budućnosti - zaključuje Brižić.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Policija u Preku s otočanima održala sastanak u cilju poboljšanja kvalitete života na području otoka
U srijedu je, u prostorijama Općine Preko u Preku, održan sastanak na temu međusobne suradnje policije i lokalne zajednice. Na sastanku su uz načelnika Policijske uprave zadarske Antona Dražinu sudjelovali načelnik Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar, Romano Landeka i pomoćnik vod…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.