1 min. čitanja

Zadarska bolnica pokreće revolucionarni projekt - Uzorci krvi u bolnički laboratorij iz Preka letjet će preko mora

Zadarska bolnica pokreće revolucionarni projekt - Uzorci krvi u bolnički laboratorij iz Preka letjet će preko mora
Foto: Boris Kačan

ZADAR - Kroz narednih godinu dana u zadarskoj bolnici trebao bi zaživjeti jedinstveni projekt: iz Preka na otoku Ugljanu uzorci krvi u bolnički laboratorij dostavljali bi se bespilotnom letjelicom odnosno dronom!

Projekt je vrijedan oko 70 tisuća eura i u potpunosti bi se financirao europskim novcem, a bespovratna sredstva već su osigurana iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

Kako je sada zamišljeno, dron bi od Preka do Zadra letio oko 15 minuta, a na godinu bi dosegao oko 4 tisuće dostava, piše Zadarski.hr.

- Želja nam je ubrzati postupak dostavljanja krvi u zadarsku bolnicu i na taj način osigurati tu uslugu pacijentima u udaljenim područjima daleko od bolnice, pogotovo otocima. Zato ćemo krenuti s Prekom na otoku Ugljanu - najavio je ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina.

Plan je postavljanje sustava sabirnih stanica koje bi funkcionirale kao centri za preuzimanje i transport uzoraka, a udaljenost tih centara i laboratorija planirana je između 6 i 40 kilometara.

Na isti način, u drugoj fazi projekta, LAB drone će biti rješenje za dostavu hitnih medicinskih pripravaka iz Opće bolnice prema takvim krajevima.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.