3 min. čitanja

DOZNAJEMO Brodosplit se izvukao od stečaja!

DOZNAJEMO Brodosplit se izvukao od stečaja!

SPLIT - Trgovački sud u Splitu donio je danas odluku o obustavi postupka nad dužnikom Brodograđevna industrija Split.

Sud je naložio Financijskoj agenciji da oslobodi novčana sredstva u iznosu od  663,61 eura / 5.000,00 kuna, koja su zaplijenjena s računa dužnika na ime predujma  za namirenje troškova stečajnog postupka.

Ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka  određeno za 24. ožujka 2023. u 10:00 sati neće biti održano.

- Ne odustajemo od brodogradnje i radimo na normalizaciji poslovanja Brodosplita. Osigurali smo sredstava za redovno poslovanje, odblokirali račun, a time i otklonili razlog za pokretanje stečajnog postupka. Iz tog razloga je ročište za utvrđivanje stečajnih razloga sazvano za petak 24.03.2023. otkazano. Uskoro ćemo  osigurati financiranje projekata u tijeku koji su obustavljeni zbog više sile, odnosno posljedica rata u Ukrajini. Na žalost, u posljednjih godinu dana smo izgubili dva ugovora, ali imamo projekte u tijeku i ugovoren brod za Storyline, što popunjava naše kapacitete do 2027. godine - komentirali su iz splitskog škvera.

U obrazloženju ove sudske odluke, između ostalog stoji:

Rješenjem ovog suda od 1. kolovoza 2022.  obustavljen je predstečajni postupak nad dužnikom (točka I. izreke) te je odlučeno da  će se nakon pravomoćnosti tog rješenja postupak nastaviti kao da je podnesen  prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom (točka II. izreke), a ujedno je  i naloženo sudskom registru da nakon pravomoćnosti rješenja izvrši upis podatka o  obustavi predstečajnog postupka (točka III. izreke). Također je određeno rješenje  upisati u javne knjige, registre, upisnike i očevidnike u kojima je dužnik upisan kao  nositelj nekog prava pa je naloženo nadležnim tijelima provesti upise, nakon  pravomoćnosti rješenja .

Navedeno rješenje potvrđeno je rješenjem Visokog trgovačkog suda  Republike Hrvatske poslovni broj od 28. rujna 2022., koje je 2.  studenoga 2022. objavljeno na mrežnoj stranici e-Oglasna ploča sudova.

Sukladno članku 64. stavku 2. Stečajnog zakona, kada se predstečajni postupak  obustavi, sud će po službenoj dužnosti nastaviti postupak kao da je podnesen  prijedlog za otvaranje stečajnoga postupka, osim ako utvrdi da je dužnik sposoban  za plaćanje i da je ispunio sve obveze prema vjerovnicima.

Ovaj sud je koristeći ovlaštenja iz članka 11. stavka 3. SZ-a, putem web  aplikacije eBlokade uvidom u Očevidnik neizvršenih osnova za plaćanje sa  specifikacijom naplate (stranica 3791 spisa) utvrdio da na dan pisanja ovog rješenja  dužnik nema evidentirane neizvršene osnove za plaćanje, odnosno da nepodmirene  obveze iznose 0,00 kuna.

Člankom 128. stavkom 9. SZ-a propisano je da će sud obustaviti (stečajni)  postupak ako dužnik do završetka prethodnog postupka postane sposoban za  plaćanje.

Budući da je dužnik postao sposoban za plaćanje prije završetka  prethodnog postupka, to je trebalo na temelju citiranog članka 128. stavka 9. SZ-a  obustaviti ovaj prethodni postupak nad dužnikom.

Sukladno članku 112. stavku 7. SZ-a naloženo je Financijskoj agenciji da  oslobodi novčana sredstva koja su sa računa dužnika zaplijenjena na ime predujma  za namirenje troškova stečajnog postupka.

S obzirom na to da je dužnik postao sposoban za plaćanje te je sud pod  točkom I. izreke ovog rješenja obustavio postupak, ročište radi očitovanja o prijedlogu  za otvaranje stečajnog postupka određeno za 24. ožujka 2023. u 10:00 sati postaje bespredmetno, zbog čega isto neće biti održano, stoji u obrazloženju suda.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DOZNAJEMO Američki fond sa sto milijuna eura pokriva dugove Brodosplita
Fina je, kako smo jučer pisali, Trgovačkom sudu podnijela prijedlog za stečaj Brodosplita, što je njena obveza nakon evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana. - Ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja je sazvano za 24. ožujka 2023. i uvjereni smo kako ćemo…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.