2 min. čitanja

DOZNAJEMO Američki fond sa sto milijuna eura pokriva dugove Brodosplita

DOZNAJEMO Američki fond sa sto milijuna eura pokriva dugove Brodosplita
Foto: Morski HR

Fina je, kako smo jučer pisali, Trgovačkom sudu podnijela prijedlog za stečaj Brodosplita, što je njena obveza nakon evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana.  

- Ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja je sazvano za 24. ožujka 2023. i uvjereni smo kako ćemo do tog datuma ukloniti preduvjete za otvaranje stečaja. Brodosplit ima perspektivu za, ne samo očuvanje proizvodnje, već i rast i razvoj. Ušli smo u nišu luksuznih putničkih brodova i brodova specijalne namjene i ustrajni smo u očuvanje brodogradnje u Splitu - službeni je odgovor kojeg smo dobili iz Brodosplita.

FOTO/VIDEO EKSKLUZIVNO Ušli smo u hale Brodosplita gdje se grade hrvatski vojni brodovi koje Banožić ne želi!
Splitsko brodogradilište gradit će seriju ophodnih brodova, objavio je službeno Brodosplit u kolovozu 2020. godine, nakon što je konačno dvije godine prije porinut i to poslije teških porođajnih muka Omiš, zasad jedini novi brod u Hrvatskoj ratnoj mornarici poslije (u to vrijeme) 16 godina.…

Podsjetimo, u prijedlogu Fine objavljenom u utorak na e-oglasnoj ploči sudova stoji da je "na dan 09.03.2023. dužnik u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 23.828.527,04 eura".

Osim ovih 23,8 milijuna, Brodosplit treba riješiti problem blokiranja kredita VTB banke u ruskom vlasništvu, jer je splitskom škveru zbog sankcija Rusima prekinut dotok financiranja u iznosu od oko 57 milijuna eura.

Tu je i dovršenje polarnog kruzera koje košta 10 milijuna eura.

Sveukupno, Brodosplitu je potrebno oko 100 milijuna eura, koje bi zasad trebale riješiti sve njihove probleme, a kako neslužbeno doznajemo, ugovor je već potpisan s jednim američkim hedge fondom, pa, ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, prvi milijuni, ovih 23,8 za sprječavanje stečaja, trebali bi biti na računu Brodosplita do krajnjeg roka, 24. ožujka. U suprotnom, slijedi stečaj i prodaja stečajne mase, brodova i ostale imovine od kojih bi se trebali namiriti vjerovnici, ali prije svega - radnici.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MORH demantira Brodosplit: “Ispunili smo sve financijske obaveze i činimo sve kako bi došlo do završetka gradnje i opremanja ophodnih brodova!”
Nakon što smo ušli u halu Brodosplita gdje su se gradila preostala 4 ophodna broda za Hrvatsku ratnu mornaricu, ali je gradnja zbog niza okolnosti stala, upit smo za komentar poslali Ministarstvu obrane, koje se javilo s demantijem iznsenih tvrdnji iz splitskog škvera. Priopćenje MORH-a prenosimo u…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.