2 min. čitanja

DORH istražuje uništavanje obale u Makarskoj – Gradonačelnik: “Gdje će raditi plažu, ako ne u moru?”

DORH istražuje uništavanje obale u Makarskoj – Gradonačelnik: “Gdje će raditi plažu, ako ne u moru?”
Foto: HRT / Screenshot

MAKARSKA – Državno odvjetništvo sumnja u počinjenje kaznenog djela protupravne gradnje i devastaciju nasipanjem pomorskog dobra pa od mjerodavnih upravnih odjela županije i grada Makarske traži postupanje u skladu s ovlastima, a od građevinske inspekcije i lučke kapetanije inspekcijski nadzor.

Grad Makarska, tvrdi gradonačelnik, u potpunosti surađuje s odvjetništvom. Za način izvođenja radova na plaži, kaže, nije mjerodavan.

– Mi ovdje govorimo o izgradnji plaže s građevinskom dozvolom. Ako netko želi napraviti plažu, kako će to napraviti, ako neće napraviti zahvat na moru. Koliko znamo sve je u skladu sa zakonom – rekao je za HRT Jure Brkan, gradonačelnik Makarske.

Materijal kojim je nasut dio plaže sve je samo ne autentičan za taj dio podmorja, što potvrđuju i podvodne snimke i izvješće Podvodnog istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu. Ugroženo je ili uništeno nekoliko vrsta školjkaša, riba i algi.

– Na području smo primijetili ljušture školjkaša. Vidjeli smo jednog škarpuna koji je u potpunosti bio prekriven zemljom. Također, brojne alge i spužve su u potpunosti prekrivene, kaže Ivana Birčić, Podvodni istraživački klub Sveučilišta u Splitu.

Građani i udruge od županije, koja je zaustavila radove, traže i poništavanje koncesije jer je izdana samo za gospodarsko korištenje plaže.

– Veći problem je što investitor ima građevinsku dozvolu za takve radove, koja nije trebala biti izdana od strane grada Makarske jer temelj za tu dozvolu je ova koncesija, koja se ne odnosi na građanje na pomorskom dobru već samo korištenje plaže, kaže Ante Renić, splitsko-dalmatinski županijski vijećnik (Pametno za Split i Dalmaciju).

– Od ministarstva za prostorno uređenje zahtijevali smo hitni inspekcijski nadzor nad izdavanjem građevinske dozvole jer smo uočili da postoje nepravilnosti u obuhvatu zahvata u lokacijskoj i građevinskoj dozvoli, kaže Ivana Miočević Franić, UZOR “Osejava”, Makarska.

A pokušaj ishođenja nove koncesije kojom bi se u stvarnosti legalizirala započeta izgradnja dokaz je da je nasipanje nelegalno, tvrde u udruzi Osejava.

– Čemu služe zakoni ako se isti ne poštivaju od strane onih koji ih pišu. Što je najgore, manipuliraju njima kako bi se pogodovalo privatnom interesu, kaže Petra Mravičić, UZOR “Osejava”, Makarska.

Investitor na upit o mogućim nalozima i zahtjevima državnog odvjetništva kratko, pismeno, odgovara kako sve radi u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima te da ima sve potrebne dozvole i pravo gradnje prema pravomoćnoj građevinskoj dozvoli iz 2020. A Splitsko-dalmatinsku županiju i grad Makarsku smatra svojim partnerima!

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Makarski gradonačelnik nazvao luđakom građanina koji upozorava na devastaciju, evo koji je odgovor dobio
VIDEO: MAKARSKA – Miniranje i betoniranje značajnog krajobraza, pa nadohrana plaža otpadom
Istraživači zaronili i objavili rad: “U podmorju makarske plaže ne postoje vidljivi oblici života!”
ZNANSTVENICI ISTRAŽUJU: U kojoj su mjeri Hrvati već uništili svoju obalu nasipanjem plaža?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.