2 min. čitanja

DOBRE VIJESTI Kod Brijuna i Medulina pronađene žive periske

DOBRE VIJESTI Kod Brijuna i Medulina pronađene žive periske
Foto: Aquarium Pula / Facebook

PULA – U Aquarium Pula jučer su pristigle ličinke plemenite periske (Pinna nobilis) veličine 1.5 cm s NP Brijuni. Nešto ranije, fotograf i ronioc Marinko Babić je s ekipom iz ronilačkog kluba EKO MORE nakon niza neuspješnih potraga pronašao plemenitu perisku (Pinna nobilis) u uvali Bijeca kod Medulina na 2,5 m dubine.

– Smjestili smo ih u poseban bazen s 1 μm filtriranom morskom vodom te ih odmah nahranili. Ličinke su sakupljene s kolektora (3 vertikale s 5 vreća) postavljeni u uvali Javorike na Velikom Brijunu na dubini od 2, 4, 6, 8 i 10 m te s kolektora (3 vertikale s po 2 vreće) iz uvale Pisak na Malom Brijunu postavljeni na 2 i 4 m dubine. Sveukupno se očekuje cca desetak ličinki od kojih je zasada većina s Malog Brijuna – objavili su iz Aquariuma.

Foto: Aquarium Pula / Facebook

Ovu akciju provodi izv. Prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli s Biološkog odsjeka PMF-a i njeni suradnici u sklopu „PinnAdriaNet“ projekta te uz pomoć donacije od 10.000 kuna koju je PMF dobio od Grada Crikvenice za akciju „Spasimo plemenitu perisku od izumiranja.

Naime, dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli i dr. sc. Silvija Kipsin 2017. godine su u okviru projekta MERCES (Marine Ecosystem Resroration in Changing European Seas), čiji je glavni cilj obnova degradiranih morskih staništa, uspješno provele transplataciju periski iz pulske luke u NP Brijuni te su spoznale da je pod određenim uvjetima i na područjima koja su zahvaćena masovnim pomorima još neko vrijeme moguće prikupiti ličinke plemenite periske.

Stoga su pokrenule inicijativu postavljanja kolektora za mlađ, “PinnAdriaNet“ kojoj su se pridružile kolege iz više akademskih institucija, istraživačkih instituta, javnih ustanova i nevladinih udruga diljem Hrvatske.

Nešto ranije, fotograf i ronioc Marinko Babić je s ekipom iz ronilačkog kluba EKO MORE nakon niza neuspješnih potraga pronašao plemenitu perisku (Pinna nobilis) u uvali Bijeca kod Medulina na 2,5 m dubine.

Obavjestio je i nadležno Ministarstvo.

Foto: Aquarium Pula / Facebook

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pronađena ličinka periske stigla u Aquarium Pula – Čuvat će je u strogo kontroliranim uvjetima
Učvršćuje se projekt očuvanja plemenite periske u južnom dijelu Jadranskog mora
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.