1 min. čitanja

Do jadranskih otoka uskoro ćemo ploviti autonomnim električnim brodovima

Do jadranskih otoka uskoro ćemo ploviti autonomnim električnim brodovima
Foto: iCat

Europska komisija je krajem 2019. godine javnosti predstavila Europski zeleni plan, čiji je glavni cilj da Europa do 2050. godina postane prvi klimatski neutralan kontinent. Dovoljan je to poticaj brojnim inovacijskim tvrtkama da na tržište plasiraju proizvode koji će odgovarati postavljenim ciljevima Europske komisije.

U primjenu Europskog zelenog plana kreće, čini se, i Hrvatska koja bi uskoro mogla dobiti potpuno inovativan, “zeleni” prijevoz do otoka. Pokreće se, naime, Incijativa “Autonomni elektro-brodovi za pametne otoke i gradove”, koja će službeno biti potpisana idući ponedjeljak, 25. listopada, na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Inicijativu su pokrenuli FER, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Centar za transfer tehnologije, Inovacijski centar Nikola Tesla te tehnološka kompanija iCat d.o.o.

Foto: iCat

Riječ je o proizvodnji brzih putničkih katamarana na električni pogon za međuotočki prijevoz putnika. Plovilo bi bilo dužine 17 metara, širine 7 metara, mogao bi primiti 94 putnika, a plovio bi brzinom od 30 čvorova.

iCat predstavlja tehnološki superioran katamaran, zamišljen kao ultralagano plovilo. Zahvaljujući primjeni suvremenih tehnologija u gradnji trupa te opcijama električnog, hibridnog ili visokoefikasnog diesel pogona, iCat stvara ekonomski opravdane, a istovremeno „zelene“ putničke linije.

Brod je, kažu, namijenjen za međuotočke brodske linije po modelu prigradskog prijevoza, povezujući otoke i gradove u jedinstvenu cjelinu.

Incijativa “Autonomni elektro-brodovi za pametne otoke i gradove” pokreće se s ciljem razvoja suvremenog
brodskog prijevoza uz nultu stopu štetnih emisija, oslanjajući se isključivo na “zelena” goriva. Tehnološki napredni pogon na brodovima prati djelomična ili potpuna autonomija, gdje na prvo mjesto dolaze sigurnosni aspekti prijevoza putnika, a autonomno pristajanje prvi je razvojni korak, poručuju autori projekta.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.