2 min. čitanja

Do 2040. svaki metar obale prekrivat će 50 kilograma plastike

Do 2040. svaki metar obale prekrivat će 50 kilograma plastike
Foto: Pixabay

Zabrinjavajući podaci izneseni su u najnovijem izvješću UN-ovog Programa za okoliš, koji ukazuju na rastuću prijetnju plastičnog otpada svim ekosustavima što bi moglo ostaviti stravične posljedice na ljudsko zdravlje, gospodarstvo, biološku raznolikost i klimu.

Izvješće je objavljeno svega 10 dana prije, za mnoge, ključne UN-ove konferencije o klimatskim promjenama koja će se održati u škotskom Glasgowu od 31. listopada do 12. studenog. U njemu se, između ostalog, navodi kako recikliranje ne osigurava izlazak iz plastične krize, a alternativna rješenja poput biorazgradive plastike jednako prijete okolišu poput konvencionalne plastike.

Foto: Klara Ljubenko / Ilustracija

Plastika čini 85 posto ukupnog morskog otpada, a do 2040. godine količina plastičnog otpada će se utrostručiti, čime će se u oceane svake godine ispustiti od 23-37 milijuna tona otpada, što znači da će metar morske obale prekrivati oko 50 kilograma plastike.

Osim što zagušuje morski ekosustav i ubija morske životinje, plastični otpad izravno ugrožava ljudsko zdravlje jer konzumacijom morskih plodova, pa čak i morske soli, u organizam unosimo ostatke mikroplastike koja utječe na hormonalne promjene, poremećaje u razvoju, reproduktivne abnormalnosti, a povećava se i rizik pojave kancerogenih bolesti.

Foto: Greenpeace

Spominje se i utjecaj plastičnog otpada na gospodarstvo jer ono utječe na turizam, ribarstvo i akvakulturu. Prema podacima iz 2018. godine, troškovi uklanjanja plastičnog otpada iz mora i s morske obale na globalnoj razini stajali su između 6 i 19 milijardi dolara. Do 2040. ta brojka mogla bi se popeti do nevjerojatnih 100 milijardi dolara, što bi pak moglo dovesti do stvaranja ilegalnih odlagališta otpada.

Jedno od rješenja je ulaganje u učinkovitije sustave monitoringa plastičnog otpada od izvora do zbrinjavanja te široka primena načela kružnog gospodarstva i pronalaženje alternative za plastične proizvode.

Ovo UN-ovo Izvješće poslužit će kao podloga za rasprave na UN-ovoj Skupštini za okoliš 2022. godine, na kojoj bi se trebalo odlučiti o daljnjem načinu rješavanja ovog problema.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.