3 min. čitanja

Divovski somovi strah su i trepet drugim stanovnicima medulinske lokve

Divovski somovi strah su i trepet drugim stanovnicima medulinske lokve
Foto: Unsplash / Ilustracija

ISTRA - Kažu da je nekada kanalom bila spojena s morem te da su u nju ribari tjerali jegulje, no danas u medulinskoj lokvi 'strah u kosti' drugim vrstama ulijevaju somovi koji dosežu i 50-ak kilograma.

Medulinska lokva prirodna je slatkovodna oaza u urbanom dijelu Medulina. Mjesto je to koje mnogi stanovnici mjesta posjećuju svakodnevno, a po ljeti mnogobrojni turisti koji uživaju u prizorima koje lokva pruža. Tu su i nezaobilazni fotografi koji uživaju 'hvatajući' objektivom stanovnike lokve.

Kažu da je u davna vremena bila spojena kanalom do mora, udaljenog nekoliko stotina metara. U ta vremena služila je kao mjesto kamo su ribari tjerali jegulje iz mora da bi ih lakše lovili s mrežama, piše Istra24.

Lokva je poznata kao gnjezdilište i obitavalište mnogobrojnih vrsta ptica. U okolnim krošnjama tako se mogu vidjeti gnijezda vrabaca, sjenica i drugih ptica. U neposrednoj okolici gnijezdi se nekoliko vrsta lastavica. Čest je prizor i dolazak male bijele i sive čaplje, vještih ribolovaca.

U proljeće se svojim glasnim pjevom javljaju pridošle ptice pčelarice koje se na lokvu dolaze okrijepiti s obližnje Marlere. Na lokvi stalno živi ili ju povremeno posjećuje preko 50 vrsta ptica što ju čini svojevrsnom ornitološkom senzacijom.

Divlje patke meta napada somova

Svoja gnijezda svijaju i divlje patke, koje su veliki mamac za posjetitelje. Idilični prizor mame patke s pačićima rijetko koga može ostaviti ravnodušnim.

Velika atrakcija na lokvi su i invazivna vrsta crvenouhe kornjače, kojih ima nekoliko stotina. Baš zbog njihove prekobrojnosti, teško je vidjeti autohtonu barsku kornjaču koja teško dolazi do hrane zbog pridošlica koje su se puno bolje prilagodile.

Tu dolazimo do dijela koji nije ugodan za te iste patke. Naime, dosta godina unatrag netko je na lokvi naselio male somove, protok vremena je učinio svoje i mali somovi su postali veliki.

U samoj lokvi ima primjeraka koji zaprepašćuju svojom veličinom. U redaksiju su tako stilge anonimno poslane fotografije jednog ulovljenog soma koji je težio 50 kilograma. Kada vidite tako veliku slatkovodnu ribu, a k tome predatora, jasno je kako neki oblici života na lokvi imaju velikih problema s opstankom.

Somovi lovili odraslog gusana i psa

I sami smo svjedočili jednom napadu soma na poznatog stanovnika lokve, kineskog gusana Gagija. Som je uhvatio gusana za noge dok je ovaj bezbrižno plivao i pokušao ga povući na dno. Samo zahvaljujući svojoj veličini gusan je uspio pobjeći na kopno.

Drugi slučaj nam je opisala vlasnica jednog psa koji teži preko 20 kilograma, a koji se preko ljeta odlučio rashladiti u lokvi. Dok je pas izlazio iz lokve, som ga je uhvatio za rep i pokušao odvući. I opet samo zahvaljujući snazi, pas je uspio pobjeći van s tek ponešto počupanim repom.

Pačićima divlje guske ne može pomoći nitko kada taj predator s medulinske lokve krene u napad. Som ih s lakoćom ulovi i proguta. Malo je pačića zadnjih nekoliko godina doživjelo odraslu dob i napustilo lokvu.

Aquarium Pula prebacio jednog soma

Jedna od opcija kojom se pokušao riješiti problem somova je njihov lov s mrežama i prebacivanje u Aquarium Pula. Od dva ulovljena soma jedan nije preživio transport, a drugi se lijepo udomaćio u ambijentu koji su mu napravili djelatnici Aquariuma.

Som je težine oko 7 kilograma, što je još uvijek mala težina u odnosu na njegove rođake iz lokve u Medulinu. Rezultati takvog načina lova nisu baš urodili plodom jer su se kapitalci povukli u dublji dio lokve i sakrili u mulj. Tamo ih je skoro pa nemoguće uloviti mrežama.

Kristijan Siladić iz Medulina, osoba koja slovi kao najangažiraniju u brizi oko lokve, kazao je kako će pokušati u dogovoru s biologom Nevenom Ivešom i Aquariumom iz Pule na proljeće, kada krene mrijest somova, uloviti što više somova jer se tada mrijeste uz samu obalu lokve.

Istra24

Nada se da će tada postići puno veći uspjeh te tako omogućiti da lokva napokon počne živjeti u miru.

Dean Mladenović

PROČITAJTE JOŠ:

Lokve u Majkovima proglašene prvim herpetološkim rezervatom u Hrvatskoj | | Morski HR
Vlada Republike Hrvatske je na svojoj posljednjoj sjednici usvojila Uredbu o proglašenju posebnog rezervata Lokve u Majkovima čime je Republika Hrvatska prvi put dobila područje zaštićeno u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.