2 min. čitanja

Lokve u Majkovima proglašene prvim herpetološkim rezervatom u Hrvatskoj

Lokve u Majkovima proglašene prvim herpetološkim rezervatom u Hrvatskoj
Foto: DNŽ

MAJKOVI – Vlada Republike Hrvatske je na svojoj posljednjoj sjednici usvojila Uredbu o proglašenju posebnog rezervata Lokve u Majkovima čime je Republika Hrvatska prvi put dobila područje zaštićeno u kategoriji posebnog herpetološkog rezervata.

Proglašenje posebnog rezervata obuhvaća dvije lokve u Donjim Majkovima i lokvu u Prljevićima u Općini Dubrovačko primorje, a proglašava se radi očuvanja populacije riječne kornjače (Mauremys rivulata) koja je jedna od najrjeđih i najugroženijih vrsta gmazova u Republici Hrvatskoj. Lokve su značajne kao stanište strogo zaštićene vrste te riječne kornjače. Oba lokaliteta dio su ekološke mreže Natura 2000 kao područja očuvanja značajna za spomenute vrste i stanišne tipove.

Lokve u Majkovima jedno su od ukupno četiri područja u Republici Hrvatskoj gdje je do sada pronađena riječna kornjača i u relativno su zadovoljavajućem stanju. Međutim, njima je potrebno aktivno upravljati sukladno smjernicama definiranima u stručnoj podlozi za proglašenje zaštićenog područja.

Prepoznajući važnost zaštite predmetnog lokaliteta, Uprava za zaštitu prirode i Zavod za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, izradila je stručnu podlogu sa svrhom vrednovanja područja lokvi u Majkovima. Javna ustanova u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom, sustavno je provodila istraživanja na području Majkova od 2009. godine na vrsti riječne kornjače ali i na zaštiti i očuvanju njenog staništa. Također, proveden je niz edukativnih aktivnosti s ciljem podizanja svijesti lokalne zajednice i šire javnosti o vrijednosti i značaju predmetnog područja predloženog za zaštitu.

Najveća vrijednost ovog područja je riječna kornjača čija su nalazišta ograničena na malim, fragmentiranim i međusobno izoliranim staništima te broje oko petstotinjak odraslih jedinki. Na području predloženog posebnog rezervata zabilježeno je 19 vrsta vodozemaca i gmazova, što predstavlja gotovo trećinu ukupnog broja vrsta vodozemaca i gmazova zabilježenih u Republici Hrvatskoj, a čak 10 vrsta je strogo zaštićeno.

Ovim proglašenjem doprinosi se ostvarenju ciljeva Strategije i akcijskog plana zaštite prirode Republike Hrvatske za razdoblje do 2025. godine, kao i ostvarenju ciljeva Strategije EU za bioraznolikost do 2030. godine.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Upostavlja se Centar za zaštitu slatkovodnih kornjača na području Dubrovačko-neretvanske županije
Zbog očuvanja rijetke riječne kornjače, uskoro proglašenje posebnog rezervata “Lokve u Majkovima” kod Slanog
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.